Linkovi

Raketa SAD eksplodirala, ruska uspešno lansirana


Eksplozija rakete kompanije Orbital Sciences Corporation, 28. oktobar 2014.
Eksplozija rakete kompanije Orbital Sciences Corporation, 28. oktobar 2014.

Ruska svemirska letelica sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu uspešno je lansirana danas iz Kazahstana, samo nekoliko sati pošto je privatna američka kargo letelica eksplodirala neposredno po lansiranju na sličnu misiju.

Američka svemirska agencija NASA koja ima ugovor sa privatnom kompanijom za slanje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu, kaže da će nastaviti sa tim programom i lansirati još dosta raketa.

Privatna kompanija Orbital Sciences Corporation sa sedištem u Virdžiniji, koja je sklopila ugovor sa NASA-om u vrednosti od milijardu i 900 miliona dolara, do sada je uspešno poslala dve kargo letelice na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ovog puta, svemirski brod “Sajgnas” koga pokreće raketa Antares, nosio je više od dve tone vode, hrane i neke poverljive opreme.

Međutim, nekoliko sekundi posle lansiranja, raketa je eksplodirala i pre nego što je novi motor za drugu etapu mogao da se aktivira.

Eksplozija je potpuno uništila tovar, oštetila lansirnu rampu, ali nije bilo povređenih niti žrtava.

Izvršni potpredsednik i generalni menadžer kompanije Orbital Sciences Corporation Frenk Kalbertson izjavio je na konferencji za novinare u objektu za lansiranje na ostrvu Volops, da će Antares program za sada biti stopiran.

“Nećemo leteti dok ne shvatimo šta je uzrok i dok ne obavimo neophodne popravke kako bismo bili sigurni da se ovo neće ponovo dogoditi", rekao je Kalbertson.

Predsednik Federacija za komercijalne svemirske letove Erik Stolmer kaže da industrija za svemirske letove već razmatra buduće planove.

“Ovo je neuspeh, kratkotrajni neuspeh, ali Orbital već ima zakazana četiri lansiranja ka Međunarodnoj svemirskoj stanici i mi pretpostavljamo da će ona biti veliki uspeh”, smatra Stolmer.

Ipak, prihod Orbitala će pretrpeti štetu, smatra Džon Logsdon sa Instituta za svemirsku politiku, Univerziteta Džordž Vašington.

“Ne samo zbog toga što je taj komercijalni ugovor ogroman izvor prihoda za kompaniju, već i zato što ne znamo koliko je oštećena lansirna rampa, koja je jedina sa koje Antares letelice mogu da uzlete”, ističe Logsdon.

NASA ima sličan ugovor sa još jednom privatnom kompanijom - SpaceX korporacijom sa sedištem u Kaliforniji, čije bi letelice sa zalihama trebalo da budu lansirane u decembru.

Sjedinjene Države za sada u svemir šalju samo bespilotne letelice, ali to će se uskoro promeniti. SpaceX i Boing su potpisali ugovore sa NASA-om, prema kojima su svemirski letovi sa ljudskom posadom planirani već za 2017. godinu.

XS
SM
MD
LG