Linkovi

Prenger: Obama i Netanjahu saglasni u načelu


Prenger: “Izraelsko-palestinsko pitanje dobija konture jednog od najurgentnijih medjunarodnih pitanja i smatra se važnom komponentom u kontekstu unapredjenja odnosa Zapada, odnosno SAD, sa islamskim svetom."
Prenger: “Izraelsko-palestinsko pitanje dobija konture jednog od najurgentnijih medjunarodnih pitanja i smatra se važnom komponentom u kontekstu unapredjenja odnosa Zapada, odnosno SAD, sa islamskim svetom."

“Predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu postigli su načelnu saglasnost o dva ključna aspekta bliskoistočne krize,” kaže u razgovoru sa Brankom Mikašinovićem konsultant i bivši pomoćnik zamenika sekretara za odbranu Robert Prenger.

Prenger: “Izraelsko-palestinsko pitanje dobija konture jednog od najurgentnijih medjunarodnih pitanja i smatra se važnom komponentom u kontekstu unapredjenja odnosa Zapada, odnosno SAD, sa islamskim svetom, uključujuci i dve zemlje u kojima su stacionirani američki vojnici - Irak i Avganistan. Na razgovorima izmedju predsednika Obame i izraelskog premijera Netanjahua postignuta je načelna saglasnost o dva ključna aspekta ovog problema: Da direktni pregovori izmedju Izraela i Palestinaca počnu narednih nedelja, a potrvrdjeni su i tradicionalni i specijalni odnosi izmedju SAD i Izraela, uprkos povremenim nesporazumima i tenzijama.”

Glas Amerike: Govoreći o avganistanskom problemu, predsednik Obama je naložio početak povlačenja američkih snaga iduće godine, dok je general Petreus nagovestio da bi američke snage mogle da ostanu u Avganistanu niz godina?

Prenger: “To je otvoreno pitanje - koliko će SAD ostati u Avganistanu. Naravno, general Petreus se slaže sa predsednikom Obamom i sa datumom početka povlačenja snaga, ali pitanje je kojom brizinom i u kom obimu će se američke snage povlačiti. Drugim rečima, američka politika o tom pitanju je u kontinuiranom procesu preispitivanja, dok se ne ustanovi ostvarljiv vojno-politički cilj.”

Glas Amerike: Senator Mekejn je rekao da general Petreus zna kako da pobedi u ratu. Da li je moguće dobiti rat u Avganistanu i sa kakvom strategijom?

Prenger: “Ishod rata zavisi od strategije koju imate za pobednički izlazak. U Avganistanu pobeda će zavisiti od kriterijuma i definicije tog pojma. SAD su u Avganistanu već 9 godina, što predstavlja najduži rat u američkoj istoriji. Sadašnja strategija predsednika Obame zahtevaće pre svega uspostavljanje poštene i stabilne vlade u Kabulu; drugo, angažovanje SAD sa lokalnim vlastima za novo političko rešenje i ekonomsku izgradnju; i treće, eliminisanje Talibana iz najmnogoljudnijih avganistanskih pokrajina uz zatvaranje zapadne granice prema Pakistanu. Ako se to postigne u narednih nekoliko godina, može se reći da smo pobedili, ali - sa izmenjenom definicijom pobede. Avganistan nije samo vojno pitanje, već i političko. General Petreus je izabran zato što ima izuzetno razumevanje vojno-političke situacije u regionu, što nije bio slučaj sa njegovim prethodnikom, generalom Mekristalom, koji je bio pre svega vojnik i vojni strateg."

XS
SM
MD
LG