Linkovi

Hend: Izbori prilika za nove platforme


Bob Hend, visoki savetnik Helsinške komisije američkog Kongresa
Bob Hend, visoki savetnik Helsinške komisije američkog Kongresa

Visoki savetnik u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa, Robert Hend, ističe da su prethodni izbori u Srbiji pokazali slabost i fragmentaciju opozicije, koja sada ima priliku da ponudi nove političke opcije i rešenja.

Prevremni izbori u Srbiji, zakazani za sredinu idućeg meseca, biće prilika da se građani izjasne o tome koliko su zadovoljni opredeljenjem vlade da zemlji obezbedi članstvo u evropskom bloku, smatra Robert Hend, visoki savetnik u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa. Hend je u razgovoru za naš program sa koleginicom Jelom Defrančeski govorio o predstojećim izborima, ali i drugim pitanjima koja se tiču srpske političke scene.

Biće to takođe prilika za birače da predoče koliko su zadovoljni ukupnim rezultatima rada vlade. Izbori su važni i zbog toga što će se videti koliki uticaj imaju opozicione stranke i na koji način one mogu da pomognu dalje napredovanje zemlje. Ukratko, ovi vanredni izbori su važni, jer će biti dobar pokazatelj o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji”.

Hend se posebno osvrnuo na opoziciju u Srbiji:

Kada posmatrate pojedinačne članove opozicionih stranaka, mnogi od njih su iskusni, sposobni i oštroumni. Međutim, prošli izbori su pokazali i slabosti opozicije, koja je doživela fragmentaciju. Lično ne smatram da je to razlog za donošenje generalno negativne ocene o opoziciji. Naprotiv, mislim da bi vanredni izbori mogli da podstaknu opozicione stranke da ponude novu platformu, kako bi privukle veći procenat birača, ali i našle partnere za obavljanje bitnog zajedničkog posla. Važno je da opozicija poziva vlast na odgovornost, ali i ponudi sopstvena rešenja za postojeće probleme”.

Sa stanovišta Helsinške komisije, jedini razlog za zabrinutost su od nedavno učestali primeri pritiska na neke srpske medije, kaže Hend.

Saznao sam u poslednjih nedelju dana o najmanje tri takva slučajeva – bilo da se radi o autocenzuri ili direktnom pritisku vlasti na novinare. Takvih pojava je bilo i za vreme prethodne vlade. Sadašnja vlada je na početku nastojala da prekine vezu između nekih medija i vlasti, nadam se da sada nije sama otišla u suprotnom smeru. Verujem da će međunarodni posmatrači, koji će pratiti izbornu kampanju i proces prevremenih izbora, voditi strogo računa o nezavisnosti medija. U stvari, sloboda medija je nešto što ćemo svi pratiti”.

Helsinška komisija američkog Kongresa posebnu pažnju posvećuje statusu nevladinih organizacija u demokratijama u tranziciji, uključujući Srbiju. Početak pregovora Srbije i EU predstavlja afirmaciju rada nevladinih organizacija, tvrdi Hend.

“Srbija se sada nalazi na putu, koji su te organizacije zagovarale od početka. Da su ih ljudi poslušali ranije, možda bi Srbija bila još bliža ulasku u Evropsku uniju. Činjenica je da Srbija ima prilično jako civilno društvo, koji jača potencijal za bržu evropsku integraciju. Bilo bi dobro da te organizacije ne budu odbacivane, čak smatrane stranim ekspoziturama”.

Nevladine organizacije, po svojoj definiciji nisu nikada zadovoljne, jer stalno traže više sloboda i veću demokratiju. Nema društva kojem to nije potrebno, zaključio je Hend.
XS
SM
MD
LG