Linkovi

Potraga na jezeru Perućac


Posmrtni ostaci pronađeni na dnu jezera Perućac
Posmrtni ostaci pronađeni na dnu jezera Perućac

Prva popravka brane u istočnoj Bosni, omogućila je forenzičkim ekspertima da u koritu gotovo presušenog jezera tragaju za posmrtnim ostacima Bošnjaka, kosovskih Albanaca i - nacista.

Učesnici više ratova su generacijama bacali tijela žrtava u rijeku Drinu, koja razdvaja Srbiju i Bosnu I Hercegovinu. Žrtve, i pored protoka vremena, međutim nisu zaboravljene. Forenzičari su proteklih nedjelja počeli da pretražuju jezero Perućac na Drini u kojem su, nakon što je zbog popravke brane ispražnjeno, otkriveni posmrtni ostaci Bošnjaka, kosovskih Albanaca i pa čak i nacista.

"Koristimo niži vodostaj da lociramo što više posmrtnih ostataka dok se, vjerovatno krajem ovog ili sledećeg mjeseca, nivo vode ponovo ne poveća”, kaže Mat Venmejer, forenzički ekspert i antropolog iz Međunarodne komisije za nestale.

Samo DNK analizom može se utvrditi identitet žrtava u takozvanoj krvavoj rijeci, u koju su bačeni posmrtni ostaci uglavnom Bošnjaka iz rata u Bosni i Hercegovini, ali i žrtava iz Drugog svjetskog rata.

"U velikom broju slučajeva u pitanju su samo djelovi tijela, sa nešto odjeće ili ličnih predmeta. Na različitim lokacijama postoje očuvana ili uglavnom očuvana tijela, muškaraca i žena. Čak sam čuo da su na jednoj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci djeteta. Tijela, po svemu sudeći, potiču iz različitih vremenskih perioda, zato što je poplavljeno veoma veliko područje. Tijela bi mogla da budu od prije 15, 50 ili 100 godina. Prioritet je da izvučemo i dokumentujemo koliko god možemo u ovom kratkom periodu i identifikujemo ih ukoliko je moguće”, ističe Venmejer.

Proteklih sedmica već je pronađeno oko 50 tijela na tom području.

"Poznato je da je više od dvije hiljade Bošnjaka i jedan dio Hrvata, Albanaca u Višegradu ubijen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, da su bacani u rijeku Drinu, odnosno u jezero Perućac. Sad su se stekli uslovi, jezero je ispražnjeno većim dijelom i tijela su počela doslovce isplivavati na površinu, na obalama", kaže predsjednik državne Komisije BIH za traženje nestalih osoba Amor Mašović.

Mašović, koji je nadgledao većinu ekshumacija tijela žrtava rata u Bosni, kaže da nikada nije prisustvovao ovako velikoj operaciji. Eksperti tragaju za posmrtnim ostacima više od hiljadu Bošnjaka koji su nestali iz Višegrada i kasnije iz Srebrenice. Mašović ističe da su do sada pronađena tijela žrtava iz Višegrada, naglašavajući da je ovo poslednja prilika da se pronađu njihovi posmrtni ostaci.

"Za desetak, petnaest godina kada bude rađen novi remont biće potpuno nemoguće doći do ovih ostataka, jer će u međuvremenu zbog podizanja jezera, novih naslaga mulja oni postati potpuno neuočljivi ljudskom oku i zauvijek izgubljeni."

Delegacija srpskog Specijalnog suda za ratne zločine i Komisije za nestale, danas je takođe počela potragu za tijelima kosovskih Albanaca koje su pripadnici srpskih snaga ubili tokom bombardovanja 1999. Njihova tijela su prenošena u hladnjačama, a zatim bačena u jezero. Ronioci i pripadnici specijalne policije pretražuju korito rijeke uzvodno, saopštio je predsjednik države komisije za nestale Veljko Odalović. Na bosanskoj strani, oko 70 osoba ispituje područje poznato po velikom broju zmija, granatama i neeksplodiranim minama. Amor Mašović navodi da su po svemu sudeći pronađeni i posmrtni ostaci najmanje tri pripadnika nacističkih snaga iz vremena Drugog svijetskog rata, koji su vjerovatno sahranjeni na mjestu gdje su poginuli.



XS
SM
MD
LG