Linkovi

Rima Fakih-prva muslimanka Mis SAD


Rima Fakih-prva muslimanka Mis SAD
Rima Fakih-prva muslimanka Mis SAD

Pobednica ovogodišnjeg izbora za Mis SAD, Rima Fakih je Amerikanaka rodjena u Libanu i ujedno prva muslimanka koja je osvojila tu nagradu. Iz grada Dirborna u Mičigenu, u kojem živi, stiže podrška, ali su neki ipak izrazili zabrinutost jer su provokativne fotografije i sama manifestacija izbora za mis, u suprotnosti sa konzervativnom muslimanskom verom. U intervjuu za Glas Amerike, Rima Fakih govori o tome kao i njenim daljim planovima da kasnije ove godine predstavlja Sjedinjene Države na takmičenju za Mis Univerzuma.

Ona je rodjena u Libanu, odrasla u Njujorku ali Dirborn u Mičigenu je mesto koje ovogodišnja Mis SAD, Rima Fakih naziva domom.

“Ako odete iz Libana i preselite se u Dirborn, imate osećaj kao da ste još uvek tamo”.

Dirborn je grad na prvom mestu u Americi po broju naturalizovanih Arapa koji u njemu žive i Fakih uživa punu podršku svoje zajednice.

“Ljudi su skeptični po pitanju uspeha američkih Arapa ili američkih muslimana”.

Imad Hamad, regionalni direktor komiteta za borbu protiv diskriminacije američkih Arapa jedan je od najvatrenijih Riminih obožavalaca u Dirbornu. Nekoliko dana posle proglašenja pobednice ovogodišnjeg takmičenja za Mis SAD, telefon u Hamadovoj kancelariji i dalje neprekidno zvoni. Novinari širom sveta žele da čuju kakav je Hamadov stav u vezi sa Riminim uspehom.

Mi smo nacija imigranata i činjenica da jedna imigrantkinja ima šansu da postane Mis Amerike samo pokazuje prave američke vrednosti i čini nas ponosnim što smo Amerikanci”.

Ali sa druge strane, muslimani su pokrenuli pitanje vere Rime Fakih. Ona potiče iz porodice šiita i neki smatraju da Rima ne zastupa prave vrednosti muslimanske vere jer je tokom takmičenja nosila kupaći kostim. Fotografije na kojima se vidi kako Rima provokativno igra još pre nego što je postala Mis, takodje su izazvale polemike.

“Ne znam zašto bi neko pomislio da ona predstavlja muslimane. Muslimani se ne ugledaju na nju”.

Pojedini muslimani kritikuju Rimu zbog pojavljivanja u kupaćem kostimu
Pojedini muslimani kritikuju Rimu zbog pojavljivanja u kupaćem kostimu

Osama Siblani izdaje list “Američko-arapske vesti” u Dirbornu. Pobeda Rime na izboru za Mis je velika vest za njegovo nedeljno izdanje, i pored toga što on ne smatra da muslimani treba da se ugledaju na Fakih ipak misli da nije fer da se njena vera dovodi u pitanje.

“To je takmičenje u lepoti i oni imaju svoja pravila pri izboru za Mis SAD, ali ni jedno od tih pravila nije religija niti etnička pripadnost”.

U intervjuu za Glas Amerike, Fakih je objasnila svoj stav po tom pitanju.

“Ja sam rodjena u muslimanskoj porodici, ali isto tako imam rodjake koji su katoličke i drugih vera. Otac nas je odgajio u liberalnom duhu i religija nas ne definiše. Mi sebe nazivamo liberalnim muslimanima, a takvih ima još mnogo”.

Imad Hamad kaže da bi čak i konzervativni muslimani trebalo da podrže njen uspeh.

“Čak ni oni koji se striktno pridržavaju vere i koji se ne slažu sa konceptom izbora za mis, isto kao što se ne slažu sa konceptom da se jede svinjetina, kockanjem ili konzumiranjem alkohola, dakle ni oni ne umanjuju značaj ove važne uloge i vrednosti koje ona ima u popravljanju sveukupnog imidža Arapa, pogotovo posle nacionalne tragedije 11. septembra”.

Fakih kaže da želi da pomogne u menjanju imidža Amerikanaca arapskog porekla i da će bez obzira gde je put odvede, ostati verna svojim korenima i zemlji koju sada naziva domom.

“Ova zemlja je i dalje sagradjena na temeljima slobode i otvorenih mogućnosti i svi smo jednaki bez obzira odakle dolazimo. Moj otac uvek kaže da ne znaš ko si ako ne znaš odakle si i ja mislim da sam ja odličan primer za to”.

Sledeća stanica Rime Fakih biće takmičenje za Mis Univerzuma u Las Vegasu u avgustu.

XS
SM
MD
LG