Linkovi

Ritam i bluz američko blago


Popularni R&B bend iz 1960-ih, The Funk Brothers na koncertu u Vašingtonu na festivalu u organizaciji institucije Smitsonijan
Popularni R&B bend iz 1960-ih, The Funk Brothers na koncertu u Vašingtonu na festivalu u organizaciji institucije Smitsonijan

Ritam i bluz, odnosno R&B, vrsta je afro-američke muzike čiji je uspon počeo tokom 70-ih godina prošlog veka. R&B je počeo da se širi planetom, a umetnici koji su izvodili tu muziku, postajali su sve popularniji. Upravo ta muzička revolucija slavi se ove godine u Vašingtonu, u okviru institucije Smitsonijan.

Ritam i Bluz je američko blago i moćan uticaj na pop kulturu. The Funk Brothers, poznata grupa iz 1960-ih, izvela je klasične R&B pesme na Smitsonijanovom Festivalu folklora na Nacionalnom molu u Vašingtonu. Taj muzički pravac u Americi su prvi počeli da promovišu Afroamerikanci pre 70 godina. Ime Ritam i bluz je bio marketinški potez, ali se odnosio na različite muzičke stilove, uključujući gospel i električni bluz, koji je popularisao Bi Bi King.

Nakon 70 godina, R&B je i dalje na nekadašnjem nivou popularnosti. Na slavlje na Nacionalnom molu, hiljade mladih i starih došli su da slušaju i igraju uz muziku. Neki su se prisetili igračkih pokreta iz popularnog televizijskog šou programa „Soul Train“, koji se emitovao 35 godina. Na festivalu, mnogi su se vratili tim pokretima i raspoloženju. Loni Banč, direktor Nacionalnog muzeja Afroameričke istorije, odao je priznanje pokretu R&B-u.

"Shvatio sam da je ovo muzika koja nam mnogo govori o Americi, ali to te takođe muzika koja nam govori o bolu, govori o izdržljivosti. Na neki način, postala je univerzalna i veoma zarazna. Možete biti bilo gde u svetu i čuti kako ljudi tapkaju nogama uz ritam R&B - zato što je to posebna vrsta muzike,“ priča Banč.

Dugogodišnji R&B pevač Džeri Vilijams, poznatiji kao Swamp Dog, jedan od učesnika festivala, kaže da su on i njegov bend bili pod uticajem legendi iz 40-ih godina prošlog veka.

"Ritam i Bluz me prosto ponese, kao na primer pesma ‘Bad, bad whiskey made me leave my happy home’ “, objašnjava Vilijams.

Tokom 1950-ih i 60-ih, Džejms Braun je oduševio publiku novim stilom muzike, koja je kasnije definisana kao rokenrol.

Ubrzo posle toga, umetnice kao što su Dajana Ros i Sjuprims, postigle su veliki uspeh zahvaljujući Ritmu i bluzu.

Mejbl Džon, koja je prisustvovala Smitsonijanovoj manifestaciji, bila je prva žena koja je potpisala ugovor sa kućom „Motaun“. Ona je bila prateći vokal legendarnog Reja Čarlsa. Mejbl Džon kaže da je R&B umetnička forma koju svi razumeju.

"Ritam i Bluz je takt, ritam, to je poruka iz srca. Ako vas srce boli, to se oseti kroz muziku, a ako ste zadovoljni, i to možete da iskažete muzikom. Ako jednostavno želite da prenesete poruku, možete i to da učinite, jednostavno to je duša.“

Tokom 1970-ih , R&B grupe poput sastava Temptetions. I kasnije Majkl Džekson, pomogli su daljem usponu R&B muzike u svetu.

Danas, R&B se i dalje razvija. Uz bugi i duvup, još je duboko ukorenjen u tradicije afroameričke kulture, ali je danas to naziv za muziku snažnih akroda, tekstova i melodije koje teraju ljude na ples. Mnogi smatraju da će popularnost muzike nastaviti da se povećava, jer prevazilazi uzrast, rasu i socijalni stalež.

XS
SM
MD
LG