Linkovi

Kluver: Povlačenje nepovratan trend


Dopisnik "Zidojče cajtunga" iz Vašingtona Rajmer Kluver
Dopisnik "Zidojče cajtunga" iz Vašingtona Rajmer Kluver

Kako je evropska javnost reagovala na govor predsednika Baraka Obame o Avganistanu, jedno je od pitanja koje je Glas Amerike postavio vašingtonskom dopisniku nemačkog lista “Zidojče cajtung,” Rejmeru Kluveru.

Kluver: Širom Evrope narodi i vlade pozdravili su govor američkog predsednika Baraka Obame o povlačenju američkih snaga i smatraju ga signalom poslatom zemljama širom sveta da je rat u Avganistanu počeo da se privodi kraju, što se ogleda u povlačenju vojnika i smanjenju vojnog angažovanja i sredstava. U medjuvremenu i Nemačka, Britanija i druge evropske zemlje koje imaju svoje vojnike u Avganistanu, takođe su najavile postepeno povlačenje svojih snaga i mislim da je to sada nepovratan trend.

Glas Amerike: Koliko je mudra Obamina politika “kretanja sredinom puta” u pogledu Avganistana...?

Kluver: Predsednik Obama je i ranije u nekoliko navrata zastupao takvu poziciju, koja u neku ruku izgleda neodlučna i nedorečena. Medjutim, mislim da on takvim stavom nastoji da izvuče što više može sa svih strana, istovremeno pružajući uveravanja Amerikancima da je zemlja konačno na putu rešavanja avganistanskog pitanja. S druge strane, on nije želeo da se upušta u drastičnu konfrontaciju sa Pentagonom u pogledu Avganistana, već je postigao kompromisno rešenje povlačenjem samo jednog broja vojnika, što je zadovoljilo obe strane -- i vojni establišment i Belu kuću.

Glas Amerike: Jedan od ključnih razloga američkog angažovanja u Avganistanu je borba protiv terorizma..?

Kluver: Nakon govora predsednika Obame o Avganistanu, Evropa smatra da borba protiv terorizma više neće biti apsolutno primarna, kao što je to bilo počekom ovog veka. To je važno naglasiti, pošto SAD uočavaju razvoj dogadjaja drugde u svetu, posebno u Aziji, odnosno rastući uticaj Kine i Indije. U svakom slučaju Avganistan će ostati važan za SAD, ali i iz drugih razloga, odnosno zbog Pakistana, njegove nestabilne situacije, nuklernog arsenala, odnosa sa Indijom i hronične napetosti izmedju te dve zemlje. Vašington će stoga zadržati svoje vojne baze u Avganistanu i od sada operisati na dva koloseka -- kontrolisanjem regionalnih dogadjaja kao borbom protiv terorizma.

Glas Amerike: Šta Evropljani misle o šansama predsednika Obame da bude ponovo izabran?

Kluver: U Evropi ljudi vole Obamu, ne razumeju zašto on nije toliko popularan u SAD koliko je bio ranije i ne prihvataju kritike protiv njega. Evropski analitičari smatraju da sada ne postoji neko presudno problematično spoljnopolitičko pitanje zbog koga on ne bi bio ponovo izabran, ali da postoje potencijalni problemi. To je najpre iranski nuklearni program, što je veliki izazov, posebno u pogledu mogućih provokacija Teherana u izbornoj godini. Zatim, nepredvidiva izraelsko-palestinska situacija kao i neizvesna kretanja u zemljama “arpaskog proleća”. U pogledu unutrašnje politike, imate samo jedno presudno pitanje, a to je ekonomija. Ako sledeće godine bude ostvaren trend ka ekonomskom oporavku i smanjena nezaposlenost, Obama će biti ponovo izabran. U suprotnom to se neće dogoditi.

XS
SM
MD
LG