Linkovi

Političari i analitičari o kompromisu sa EU


Političari i analitičari o kompromisu sa EU
Političari i analitičari o kompromisu sa EU

Najveći deo državnih i partijskih funkcionera pozdravlja postizanje kompromisa sa EU. Za opoziciju u Srbiji zajednička rezolucija sa EU je izdaja, a direktor Balkanskog centra za demokratiju Ivan Vejvoda procenjuje da predstoje pregovori o položaju Srba na Kosovu, zaštiti kulturnih i istorijskih spomenika i, pre svega, statusu severnog Kosova.

Dan nakon što su Beograd i Brisel usaglasili tekst rezolucije sa kojom će zajedno nastupiti pred Ujedinjenim nacijama, potpredsednik Vlade Ivica Dačić je istakao da je glavni strateški cilj srpske diplomatije bio da se u UN ne donese nikakva rezolucija koja bi definisala Kosovo kao nezavisnu državu i stavila tačku na ta pitanja:

"Ne definišu se ona pitanja koja su za nas bila pitanja koja su ispod «crvene linije», a to znači nije proces oko Kosova završen. Druga stvar – otvara se dijalog, treća – ne stavlja se time tačka na problem Kosova. I četvrto – Srbija će nastaviti borbu sa državama sa kojima ima i dalje bliske odnose", ističe Dačić.

G17 plus, po rečima funcionera te stranke Vlajka Senića pozdravlja postignuti kompromis i ocenjuje da je to važan dan za Srbiju:

"Od početka smo bili na stanovištu da je neophodan kompromis sa EU i sa SAD da bismo dobili široku podršku u Generalnoj skupštini UN. I verujem da od danas ne postoje više bilo kakve prepreke da Srbija ubrza svoj evroatlantski put", kaže Senić.

I direktor Balkanskog centra za demokratiju Ivan Vejvoda ocenjuje da je postizanje dogovora sa EU istorijska, realna i razborita odluka kojom je Srbija je dobila saveznike u trenutku kada treba da pregovara sa Prištinom.

Ovo je odluka u najboljem nacionalnom interesu države koja Srbiji omogućava da se okrene budućnosti i da sebe postavi kao zemlju koja konstruktivno prilazi jednoj realno teškoj situaciji, smatra Vejvoda:

"Mislim da bi svaka druga odluka bila nazadna za Srbiju i otežala njen položaj – konkretan politički pa i ekonomski. Takva odluka bi zaustavila naše kretanje ka evropskiim integracijama."

A po oceni profesora na Fakultetu političkih nauka Predraga Simića usvajanje rezolucije ne treba tretirati ni kao pobedu ni kao poraz. Pravi dobitak i za Srbiju i za EU bio vidljivi napredak u položaju Srba na Kosovu i Metohiji ističe Simić i dodaje da je ovo možda najveća spoljnopolitička pobeda Evropske unije koja se na sednici Generalne skupštine UN pojavljuje kao jedinstveni faktor.

XS
SM
MD
LG