Linkovi

Vakcine - tema i u predsedničkoj kampanji


Pedijatar Čarls Gudman objašnjava Franku Fijeru, ocu jednogodišnjeg Kamerona Fijera, potrebu da se dečak vakciniše protiv malih boginja.
Pedijatar Čarls Gudman objašnjava Franku Fijeru, ocu jednogodišnjeg Kamerona Fijera, potrebu da se dečak vakciniše protiv malih boginja.

Vjerovatni republikanski predsjednički kandidati, Kris Kristi i Rend Pol, izazvali su oštru političku debatu zbog izjava da bi roditelji trebalo da imaju određeni izbor kada je riječ o vakcinaciji njihove djece.

Guverner Nju Džerzija Kris Kristi, vjerovatni predsjednički kandidat, u posjeti Londonu… Međutim, umjesto spoljne politike, u fokusu posjete ubrzo se našla debata o vakcinaciji djece, nakon što je Kristi rekao da bi roditelji trebalo da imaju određen izbor povodom tog pitanja. Oglasio se i Kristijev mogući rival, senator iz Kentakija Rend Pol.

“Ne tvrdim da su vakcine loša ideja. Mislim da su dobre. Međutim, smatram da bi i roditelji trebalo da se pitaju”.

Među roditeljima koji brinu zbog sporednih efekata vakcina je i Barbara Akosta iz Kalifornije.

“Neka djeca veoma loše reaguju na njih. Na internetu možete da pročitate užasne priče”.

Međutim, zdravstveni zvaničnici oštro se protive tom stavu, posebno u svijetlu epidemija malih boginja, od kojih je u 14 saveznih država zaraženo više od 100 osoba. Eksperti, među kojima je i doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, svedočili su u Kongresu da roditelji, koji odbijaju da vakcinišu svoju djecu, ugrožavaju druge.

“S jedne strane imate jednu od najefikasnijih vakcina protiv bilo kojeg virusa, a s druge izuzetno zaraznu bolest, male boginje, koja može da izazove ozbiljne komplikacije. Za mene, tu nema dileme”.

Mogući predsjednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton, na Tviteru je poručila: Nauka je jasna, vakcine su djelotvorne. S tim stavom saglasan je predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner.

“Ne znam da li nam je potreban još jedan zakon, ali vjerujem da bi sva djeca trebalo da budu vakcinisana”.

Barak Obama je kao predsjednički kandidat 2008. rekao da naučna istraživanja u pogledu bezbjednosti vakcina nisu dovoljno jasna. Međutim, kao predsjednik, Obama je promijenio taj stav, kaže portparol Džoš Ernest.

“...i smatra da je nauka jasna i da je neodgovorno ne vakcinisati svoju djecu”.

I Kris Kristi i Rend Pol saopštili su da podržavaju vakcinaciju. Međutim, rasprava o vakcinama samo je nagovještaj energične i nepredvidive trke za izbor predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, kaže republikanski strateg Filip Stats.

“Trebalo bi da imamo veoma odlučnu, veliku debatu. Trebalo bi da usmjerimo pažnju na ove ljude. Imaćemo pametne kandidate koji pominju velike ideje o promjenama u ovoj zemlji zbog kojih sam veoma uzbuđen i to ne bi trebalo da ograničavamo”.

Prema prošlogodišnjem istraživanju javnog mnjenja, 68 odsto Amerikanaca vjeruje da bi vakcinancija trebalo da bude obavezna za svu djecu, dok 30 odsto smatra da bi o tome trebalo da odluče roditelji.

XS
SM
MD
LG