Linkovi

Republikanac iz Montane napao novinara "Gardijana"


Republikanac Greg Đanforte (desno) na predizbornom mitingu 11.maja
Republikanac Greg Đanforte (desno) na predizbornom mitingu 11.maja

Kandidat za Predstavnički dom Kongresa iz Montane optužen je za napad, nakon što je navodno uhvatio jednog novinara za vrat i bacio ga na zemlju.

Novinar britanskog „Gardijana“ Ben Džejkobs objavio je na Tviteru da ga je republikanac Greg Đanforte „bacio na zemlju i polomio mu naočare“ u izbornom štabu u gradu Bozeman. Incident se navodno dogodio nekoliko sati pre održavanja specijalnih izbora za Predstavnički dom Kongresa, na kojima je Đanforte viđen kao favorit.

“Gardijan“ je objavio Džejkobsov audio snimak incidenta, koji se dogodio nakon što je novinar od kongresmena zatražio komentar na to kako je Kancelarija za budžet u Kongresu ocenila republikanski predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju. Nakon što je Đanforte odbio da odgovori na pitanje, čuo se glasan prasak, a potom i kako besno viče na Džejkobsa i naređuje mu da izađe napolje.

Đanforteovi saradnici izdali su saopštenje u kojem optužuju Džejkobsa da se ponašao „agresivno“, da je „gurao“ diktafon Đanforteu u lice i da ga je „maltretirao“ sa pitanjima. Prema njihovoj verziji događaja, Đanforte je pokušao Džejkobsu da oduzme diktafon i u tom momentu ga je Džejkobs uhvatio za ruku pa su obojica pala na zemlju.

Ali, novinarka Foks njuza Ališa Akuna, koja je bila prisutna u vreme incidenta, objavila je celu priču na veb stranici ove TV mreže u kojoj piše da je Đanforte zgrabio Džejkobsa za vrat, oborio ga na zemlju i udario. Akuna je istakla da niko od očevidaca ne može da kaže da je u bilo kom trenutku Džejkobs bio agresivan prema Đanforteu.

Novinarka „Bazfida“ Aleksis Levinson napisala je na Tviteru da je videla „Benove noge u vazduhu kada je oboren na pod“.

Ben Džejkobs lakše je povređen i prevezen je u bolnicu na lečenje. Lokalna policija je istražila šta se dogodilo i potom u saopštenju navela da ima dovoljno dokaza da Đanforte bude optužen za prekršaj. Ako se dokaže da je kriv, Đanforteu preti maksimalna kazna od 500 dolara i 6 meseci u zatvoru.

Incident se dogodio dan pre specijalnih izbora za Predstavnički dom Kongresa, na kojima je Đanforte trebalo da se suoči sa protivnikom iz tabora demokrata Robom Kvistom. Jedan od njih dvojice trebalo bi da zameni republikanca Rajana Zinkea, koji je podneo ostavku kako bi postao Sekretar za unutrašnja pitanja u Trampovoj administraciji. Đanforte je bio favorit za ovo mesto.

XS
SM
MD
LG