Linkovi

Republikanci povukli predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti


Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan na Kapitol Hilu 24. marta 2017.
Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan na Kapitol Hilu 24. marta 2017.

Posle dugotrajne debate, na zahtev Bele kuće, predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je predlog Zakona o američkoj zdravstvenoj zaštiti, republikanskog plana kojim je trebalo da se zameni "Obamaker" - zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti usvojen za vreme prethodnog predsednika, Baraka Obame.

Predlog zakona je povučen pošto je ustanovljeno da republikanci nemaju dovoljno glasova da ga usvoje, iako je Tramp lično lobirao kod 120 zakonodavaca, sa kojima se ili sreo ili razgovarao telefonom.

Predsednik je danas, u porukama na Tviteru, u poslednjem trenutku pokušao da promeni mišljenje članova konzervativnog bloka u Predstavničkom domu kako bi obezbedio dovoljno glasova, ističući da je to poslednja šansa da se zameni Obamaker. Ukidanje Obamakera bilo je jedno od ključnih Trampovih obećanja tokom predsedničke kampanje.

Pol Rajan je na konferenciji za novinare priznao da je "ovo razočaravajući dan za republikance" i potvrdio da Obamaker ostaje zakon na snazi. Predlogu novog zakona o američkoj zdravstvenoj zaštiti protivili su se konzervativni republikanci, smatrajući da zadržava suviše elemenata Obamakera i umereni republikanci zabrinuti zbog troškova i drugih problema.

Tramp je u petak, na Tviteru, u poslednjem trenutku pokušao da promeni mišljenje članova konzervativnog bloka u Predstavničkom domu kako bi pridobio dovoljno glasova da se usvoji zakon kojim se zamenjuje Obamaker. U svojim porukama na Tviteru, Tramp je istakao da je današnje glasanje poslednja šansa da se zameni Obamaker i, po svemu sudeći, nagovestio da će neuspeh u podršci republikanskom planu zamene omogućio organizaciji "Planirano roditeljstvo" za reproduktivno zdravlje da nastavi sa radom.

Tramp je zapretio republikancima da će ostaviti Obamaker na snazi ako ne podrže novi zakon o zameni tog sistema. Ukidanje Obamakera bilo je jedno od Trampovih ključnih obećanja u predsedničkoj kampanji.

U četvrtak kasno uveče, dan posle pregovora između članova Kongresa i predstavnika Bele kuće, još nije bilo jasno da li republikanski zakonodavci imaju dovoljno podrške da usvoje dugo obećavani zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Profesionalci u sferi zdravstvene zaštite marširaju kroz centar Los Anđelesa protestujući zbog plana o ukidanju Obamakera
Profesionalci u sferi zdravstvene zaštite marširaju kroz centar Los Anđelesa protestujući zbog plana o ukidanju Obamakera



Tramp je uložio svu svoju pregovaračku veštinu ali nije uspeo da pridobije konzervativni kokus a čak je i odbio od sebe neke umerene republikance zabrinute za svoju političku budućnost. Neuspeh Trampa i predsedavjaućeg Pola Rajana da obezbede dovoljno glasova sabio je nekada jedinstvenu Republikansku stranku u politički komplikovani ćošak iz koga će biti teško da se izađe, čak i ako zakon na kraju bude usvojen.

“Ovo je jedan od onih trenutaka kada morate da kažete ko ste u dubini duše - da li ste za predsednika Trampa i ukidanje Obamakera ili ste protiv predsednika Trampa i protiv ukidanja Obamakera, tako je jednostavno", rekao je Bredli Birn, republikanac iz Alabame posle sastanka u kancelariji predsedavajućeg Rajana, nakon što je konzervativni kokus odbacio poslednji predlog o kompromisu.

S druge strane, predsednikovi ustupci konzervativcima odbijaju umerenije republikance koji se plaše da bi promene sadržaja zakonskog predloga mogle da ga osude na propast u Senatu, što bi uništilo njihove sopstvene prilike da budu ponovo izabrani na sledećim izborima. Tramp i Rajan su iznenada suočeni sa bitkom na dva fronta unutar sopstvene stranke.

Vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi
Vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi


Strategija demokrata

Demokrate u Predstavničkom domu "namirisale" su slabost republikanaca - buduću političku priliku - dok sa strane posmatraju šta se odvija među republikancima.


Vođa manjine Nensi Pelosi rekla je novinarima da je Tramp načinio "početničku" grešku što je uložio svoju reputaciju vrhunskog pregovarača u pregovore o zakonu o kome treba da se užurbano glasa a da nije postignut konsenzus unutar stranke.


XS
SM
MD
LG