Linkovi

Skandali potresaju Republikansku stranku


Republikanski kongresmen Majkl Grim
Republikanski kongresmen Majkl Grim

Republikanska stranka suočena je sa više skandala uoči preuzimanja kontrole nad oba doma Kongresa početkom naredne nedelje.

Republikanski kongresmen iz Njujorka Majkl Grim najavio je sinoć ostavku, nekoliko dana nakon što je priznao krivicu za krivično djelo utaje poreza. Grim se u januaru našao u centru pažnje javnosti nakon što je snimljeno kako prijeti novinaru da će da ga prebije i baci sa terase.

Bivši marinac i agent Federalnog istražnog biroa u obrazloženju ostavke naveo je da ne može da bude u potpunosti efikasan u novom sazivu Kongresa i da podnosi ostavku 5. januara iz poštovanja za položaj koji obavlja i građane koje predstavlja.

Majkl Grim, kojem prijeti zatvorska kazna do tri godine, navodno je razgovarao sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Džonom Bejnerom prije nego što je odlučio da se povuče. Nakon što se izjasnio krivim 23. decembra, rekao je novinarima da planira da ostane na položaju kongresmena.

U međuvremenu, treći po rangu republikanac u Predstavničkom domu, kongresmen iz Luizijane, Stiv Skaliz našao se u centru pažnje javnosti zbog toga što je prije više od deset godina govorio na skupu zagovornika nadmoći bijele rase.

Skalizov pomoćnik je u saopštenju potvrdio da se kongresmen 2002. obratio skupu organizacije koju je osnovao bivši lider Kju kluks klana Dejvid Djuk. On je međutim dodao da je Skaliz, tada lokalni zakonodavac, samo tražio podršku za svoju politiku i da nikada nije bio dio te grupe. Ovo otkriće moglo bi da ugrozi napore Republikanske stranke da pridobije podršku manjina, koje na izborima uglavnom glasaju za demokrate.

XS
SM
MD
LG