Linkovi

Fefer: Romni ima veliki zamah


Džon Fefer: "Južna Karolina nije Romnijeva teritorija" ali bi pobeda u toj državi mogla da mu osigura kandidaturu.
Džon Fefer: "Južna Karolina nije Romnijeva teritorija" ali bi pobeda u toj državi mogla da mu osigura kandidaturu.

Šta pobeda bišeg guvernera Masačusetsa, Mita Romnija na republikanskim primarnim izborima u Nju Hempširu znači za njegove dalje predsedničke ambicije? Trenutna kretanja u republikanskoj predsedničkoj trci u razgovoru za naš program analizirao je ko-direktor spoljnopolitičkog odeljenja u Institutu za političke studije, Džon Fefer.

Fefer: “Ovo je vrlo dobra vest za Romnija, koji je nakon veoma tesne pobede u Ajovi nad Rikom Santorumom, u Nju Hempširu izvojevao zaista značajnu pobedu. To obeležava važan zamah u njegovoj kampanji i pokazuje da on deluje predsednički i da ima podršku birača u ovim delovima SAD. Naravno, Romni je kandidat koji ima jaku organizaciju i značajna sredstva i on odlazi na primarne izbore u Južnoj Karolini i Floridi sa jakim preimućstvom.”

Glas Amerike: Kakve su Romnijeve šanse u Južnoj Karolini i kakvi su izgledi njegovih rivala?

Fefer: “Južna Karolina nije Romnijeva teritorija i postoje brojni razlozi zbog čeka on nema tu privlačnost koju ima na severu. On pre svega predstavlja neku vrstu Jenkija, političara iz severnih američkih država; drugo on je takodje Mormon, a u toj državi će biti jak evangelistički birački blok, što njemu neće ići u prilog.

Medjutim, Romni ima podršku republikanske guvernerke te države, Niki Hejli, što je važna stvar. Možda on neće pobediti, ali će imati dobar rezultat, a to je sve što mu je potrebno da nastavi trku. On bi, medjutim, pobedom u toj državi mogao već da obezbedi republikansku predsedničku kandidaturu.

Drugi kandidati će možda takodje pokazati dobre rezultate, kao što je Ron Pol, koji je osvoji drugo mesto u Nju Hempširu. Pitanje je kome će otići evangelistički glasovi, koje je u Ajovi dobio Rik Santorum. On bi mogao da pokaže sličan rezulatat u Južnoj Karolini. Istovremeno, narednih par nedelja od dalje trke bi mogli da odustanu guverner Teksasa, Rik Peri, kao i bivši guverner države Juta, Džon Hantsmen. Kada se radi o bivšem predsedniku Predstavničkog doma Njutu Gingriču, koji kao južnjak ima izvesnu privlačnost, on je ipak nepredvidiv i - često kaže neobične stvari. Mislim da njemu nedostaje opšta podrška da istraje duže od dve naredne runde primarnih izbora.”

Glas Amerike: Pošto se ne govori mnogo o spoljnoj politici, kakve su ekonomske teze Republikanaca?

Fefer: “Spoljna politika nema važnu ulogu medju republikanskim kandidatima, dok je ekonomija u fokusu debata i primarnih izbora, pošto se smatra slabom tačkom administracije predsednika Obame, posebno u vezi sa nezaposlenošću, zbog čega je podložna oštrim kritikama. U pogledu republikanske filozofije, kandidati se razlikuju na ideološkom planu, ali su jedinstveni na ekonomskom, pošto svi manje više veruju u lese-fer pristup, odnosno, svi su protiv velike administracije, a za biznis i poslovni sektor, kao pokretač društva.”



XS
SM
MD
LG