Linkovi

Borba republikanaca u Las Vegasu


Las Vegas, 15. decembar 2015.
Las Vegas, 15. decembar 2015.

U Las Vegasu bilo je dramatično tokom prve republikanske debate posle terorističkih napada u Parizu i Kaliforniji, i rastućoj zabrinutosti javnosti u vezi sa bezbednosnim pitanjima.

Sinoć je u Las Vegasu održana peta, i poslednja ovogodišnja, republikanska predsednička debata. U centru pažnje bila su pitanja nacionalne bezbednosti i spoljne politike dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su posle najnovijih terorističkih napada Amerikanci više zabrinuti za svoju bezbednost.

Milijarder i republikanski favorit Donald Tramp bio je defanzivan oko svog kontroverznog predloga da se neameričkim muslimanima ne dozvoli ulazak u Sjedinjene Države što je dovelo do ljutite rasprave sa bivšim guvernerom Floride, Džebom Bušom.

“Ne pričamo o religiji već o bezbednosti. Naša zemlja je van kontrole”, rekao je Tramp.

“To će gurnuti muslimanski svet od nas u vremenu kada bi trebalo da zajedno sa njima smislimo strategiju za uništenje Islamske države. Donald je odličan u kratkim izjavama, ali je haotičan kandidat i bio bi haotičan predsednik”, odgovorio je Buš.

Dvojica kandidata su se takođe sukobili oko liderstva i ko bi bio dovoljno snažan da se nosi sa Rusijom.

“Ovo je težak posao, biti u trci za predsednika … Treba nam lider, a ti nikada nećeg postati predsednik Sjedinjenih Država vređajući druge na tom putu”, rekao je Buš.

“Ja imam 42 odsto podrške, a ti 3, tako da za sada mi ide bolje”, odbrusio je Tramp.

Kandidati su posvetili dosta vremena pričajući o načinima za borbu protiv terorističke Islamske države, što je glavni prioritet za senatora Teda Kruza iz Teksasa i Marka Rubija iz Floride.

“Trebalo bi da koristimo ogromnu snagu iz vazduha, da naoružavamo Kurde i da se borimo i ubijamo pripadnike Islamske države tamo gde se nalaze”, rekao je Kruz.

“Islamska država je radikalna sunitska grupa. Oni ne mogu da se poraze bombardovanjem iz vazduha. Bombardovanje je ključno, ali oni moraju da budu poraženi kopnenim trupama”, smatra Rubio.

Guverner Ohaja, Džon Kejsik smatra da je pravi način borbe protiv Islamske države, uspostavljanje savezništva.

“Prvo i osnovno, trebalo bi da uništimo Islamsku državu i to zajedno sa našim arapskim i evropskim prijateljima”, kaže Kejsik.

Međutim senator iz Kentakija Rend Pol upozorava da ne treba ponavljati greške iz prošlosti.

“Još uvek ima ljudi, većina njih je ovde na sceni, koji žele da sruše Bašara al Asada, a onda bi nastao haos i Islamska država bi zavladala Sirijom”, ističe Pol.

Republikanski pretendenti su takođe sukobili mišljenja oko načina na koji bi Amerika mogla da se zaštiti od eventualnih terorističkih napada.

Guverner Nju Džerzija Kris Kristi se založio za veća ovlašćenja policiji za nadgledanje.

“Reći ću ovo. Ja sam bivši federalni tužilac. Borio sam se protiv terorista i pobedio sam i kad se vratim u Belu kuću, borićemo se protiv terorista i ponovo ćemo pobediti i Amerika će biti sigurna”, poručuje Kristi.

Republikanski kandidati će se ponovo sastati na debati sredinom januara, nekoliko nedelja pred početak primarnih izbora u Ajovi.

XS
SM
MD
LG