Linkovi

Republikanci o nacionalnoj bezbednosti


Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Rik Santorum, Ron Pol, Rik Peri, Mit Romni, Herman Kejn, Njut Gingrič, MIšel Bakman i Džon Hantsmen na debati u Vašingtonu 22. novembra 2011.
Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju Rik Santorum, Ron Pol, Rik Peri, Mit Romni, Herman Kejn, Njut Gingrič, MIšel Bakman i Džon Hantsmen na debati u Vašingtonu 22. novembra 2011.

Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju raspravljali su o Pakistanu, Avganistanu i iranskom nuklearnom programu na svojoj najnovijoj debati, koja je ovog puta održana u Vašingtonu.

Odgovarajući na pitanja o američkoj pomoći Pakistanu, guverner Teksasa Rik Peri izjavio je da bi obustavio finansijsku pomoć ako Pakistan ne promeni ponašanje.

U više navrata su nam pokazali da im se ne može verovati i dok Pakistan jasno ne pokaže da mu je stalo do američkih interesa, ja im ne bih poslao ni peni”.

Članica Predstavničkog doma iz Minesote Mišel Bakman odgovorila je da je američka pomoć neophodna radi bezbednosti pakistanskog nuklearnog programa, i da bi se Pakistan očuvao kao saveznik u borbi protiv terorizma.

Kakve god da poteze preduzimamo, njihov cilj mora biti pomoć SAD, našem suverenitetu I bezbednosti”, navela je Bakman, na šta je moderator debate upitao da li to znači da bi nastavila pomoć Pakistanu?

“U ovom trenutku bih nastavila tu pomoć, ali mislim da Obamina politika da se samo nada najboljem ne funkcioniše u Pakistanu. Takođe mislim da je Pakistan suviše "nuklearna" zemlja da bi mogao da se pusti da propadne”, ocenila je Mišel Bakman.

Kada je reč o ilegalnoj imigraciji, bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič razišao se od većine kandidata, pozivajući na “humani pristup”. Gingrič je ove nedelje prvi put izbio na čelo trke za republikansku nominaciju.

Treba da deportujemo one koji su nedavno došli ovde I nemaju nikakve veze sa SAD. Verujem da treba da kontrolišemo granicu i uvodimo oštre kazne za poslodavce. Ali vas sve pozivam da pogledate plan Kribl fondacije. Ne vidim kako stranka koja kaže da štiti porodice može da usvoji imigracionu politiku, koja uništava porodice koje su provele četvrt veka u ovoj zemlji”, poručio je Gingrič.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, i nekadašnji guverner Jute i ambasador u Kini Džon Hantsmen imali su verbalni duel u vezi sa Avganistanom. Romni je ponovio svoj stav da predsednik treba da sluša preporuke komandanata i čuva se preranog povlačenja vojnika. Hantsmen se nije složio, rekavši da je predsednik “glavnokomandujući” i da treba da donese odluku na osnovu niza argumenata. On je podržao smanjenje broja vojnika u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG