Linkovi

Pozitivna ocena odnosa Srbije i BiH


Zlatko Lagumdzija i Ivica Dacic u Beogradu
Zlatko Lagumdzija i Ivica Dacic u Beogradu

Visoki zvaničnici Bosne i hercegovine i Srbije ocenili da su odnosi između dve zemlje jedan od stubova regionalne stabilnosti i saradnje

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Beogradu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade Aleksandron Vučićem i tom prilikom je ocenjeno da su dobri odnosi između dve zemlje jedan od stubova regionalne stabilnosti i saradnje.

Tokom ovih razgovora bilo je reči o evrointegracijama dve zemlje i kako je rečeno, “Srbija i Bosna i Hercegovina na tom putu treba da se pomažu”:

“Svako onaj iz Bosne i Hercegovine ko misli da, kada nešto loše ide Srbiji to je dobro za Bosnu i Hercegovinu - tragično greši. A i obrnuto – svako iz Srbije ko misli da na nesreći u Bosni i Hercegovini, na našim podelama i nesrećama može da prosperira – grdno greši”, rekao je Lagumdžija.

Kako je rekao Ivica Dačić, nastojanje Srbije da mirnim putem i dijalogom dođe do pravednog rešenja za probleme na Kosovu doprinosi građenju trajne stabilnosti u regionu.

Učestvujuću u radu regionalne konferencije o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije Dačić je izjavio da 16. april nije “dan De”, da se odluka o datumu za Srbiju donosi u junu i da se ne može isključiti mogućnost da izveštaj o napretku Srbije bude promenjen, ukoliko do tada dođe do novih činjenica.

Ipak, premijer Srbije je rekao i da, kako sada stvari stoje, neće biti nastavka pregovora sa Prištinom jer još nije postignut prihvatljiv sporazum:

“Ništa se novo nije desilo. U narednim danima ćemo nastaviti komunikaciju sa EU i mi tu nemamo nikakve skrivene poruke, niti skrivene pregovore”, rekao je Dačić.

Po rečima Dačića, Srbija želi da se postigne određeno rešenje za Kosovo, ali ne po svaku cenu. Ako to rešenje nije kvalitetno i ne može da sprovede – ne vredi ga potpisivati, poručio je Dačić:

“Ovde se ide na to da mi zbog datuma moramo da prihvatimo sve. To nije korektno i nije pošteno. Mi želimo da se ovo pitanje reši, ali ne zbog datuma. Naravno da je potrebno da dobijemo datum. Potrebno je da ga dobijemo i bez ovog dogovora, zato što smo uradili dovoljno”, rekao je on.

Premijer Srbije je istakao i da je ranije bilo najavljeno da će ervopska komesarka Ketrin Ešton 17. aprila posetit region, ali za sada još nema zvanične potrvde o ovoj poseti.
XS
SM
MD
LG