Linkovi

Žestoke reči u Skupštini Srbije


Skupština Srbije raspravljala je danas o izmenama Zakona o vladi
Skupština Srbije raspravljala je danas o izmenama Zakona o vladi

Nova vlast i opozicija razmenili mnoge optužbe ali na kraju izabrali novog predsednika parlamenta

Oštro od samog početka – tako su izgleda poslanici nove vlasti i nove opozicije doživeli današnje zasedanje Skupštine Srbije i u takvoj je atmosferi, podrškom većine poslanika, je predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović izabran za novog predsednika parlamenta. Uz vladajuću koaliciju, za Stefanovića su glasali poslanici mađarske manjine, DSS je bio uzdržan, dok su se demokrate, liberali i poslanici LSV izjasnili protiv.

Oštra rasprava i prepucavanje novih i bivših vlasti krenulo je od početka, zbog čega je predsedavajući Zaharije Trnavčević morao često da opominje poslanike. U polemici su najviše učestvovali Aleksandar Vučić, Dragoljub Mićunović, Aleksandra Jerkov, Mlađan Dinkić, Borislav Stefasnović i drugi poslanici.

Lider SPS-a i mandatar Ivica Dačić izjavio je očekuje da vlada bude izabrana do kraja nedelje. To je vlada od koje se mnogo očekuje, rekao je Dačić i dodao da će SNS verovatno uneti promene u odnosu na politiku Demokratske stranke:

"Osnovno merilo će biti da li će svako ovde pokazati da li zna da radi svoj posao ili ne. Mi nećemo sigurno čekati četiri godine da ustanovimo da neko ne radi dobro svoj posao. Ko ne radi svoj posao biće promenjen ranije", rekao je Dačić.

"Mi – ili ćemo nešto da promenimo, ili bolje da vladu ne formiramo. Ljudi su glasali za nas da bi se stvari u Srbiji menjale. Ako mi ne budemo menjali ništa, nego samo da sednemo u fotelje i da sve ostane isto – ne moramo da ulazimo u vladu uopšte", rekao je Dinkić.

Lider URS-a Mlađan Dinkić je izjavio novinarima da se zalaže za ukidanje političkog revanšizma i političkih procesa, kojih je, kako je rekao, bilo i za vreme prethodne vlade. Konačan plan o merema koje će kao ministar finansija povući zavisiće od pravog stanja u državnoj kasi, najavio je Dinkić:

"Principi kojih ćemo se držati su – neće biti zamrzavanja plata i penzija, i ne odustajemo od smanjivanja parafiskalnih nameta. Ali, treba građani da znaju – smanjivanje taksi privredi značiće i ukidanje nepotrebnih birokratskih institucija", rekao je Mlađan Dinkić.

Sa druge strane, opozicija je izrazila sumnju u spremnost nove vladajuće koalicije da se ozbiljno bori protiv kriminala i korupcije. Kako je rekao poslanik DS-a Slobodan Homen, olako data politička obećanja novih vlasti o borbi protiv korupcije će im se obiti o glave i neće, po njegovoj oceni, dati prave rezultate:

"Novoj vladi treba dati šansu, treba da prođe neko vreme i mislim da u prvih 100 dana će biti ozbiljan test da li su u stanju nešto da urade ili ne. Naravno, DS stoji tu da najozbiljnije kritikuje sve što je loše, i ponoviću ono što je danas više puta rečeno – sve što je dobro a što predloži vlada mi ćemo podržati", rekao je Homen.

LDP ostaje u opozociji, ali će, kako je najavio poslanik Ivan Andrić, kao i do sada podržavati sve projekte i zakoni koji će ubrzati put Srbije ka EU. Liberali su zamerili novim i starim vlastima na međusobnim optužbama, ocenjujući da su one DS izgovor za neuspeh, a SNS za nesposobnost da se uhvati u koštac sa problemima:

"Mi i u novoj vladajućoj većini ne vidimo neku veliku nada za Srbiju, između ostalog i zato što su ključni resori ostali pod uticajima ili ingerencijama istih političkih grupa, čak šta više i istih ljudi", rekao je Andrić.

Tokom poslepodnevnog dela sednici, poslanici su jednoglasno izabrali pet potpredsednika parlamenta, a sutra se očekuje rasprava o Zakonu o vladi i Zakonu o ministarstvima.

Budući premijer je najavio i da će iduće nedelje Skupština raspravaljti o izboru ombudsmana, s obzirom da Saši Jankoviću na toj poziciji upravo istekao mandat. Dačić rekao da se može očekivati da će Janković ponovo biti kandidat za zaštitnika građana, dok je lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da nema najave da će Milica Delević otići iz Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.
XS
SM
MD
LG