Linkovi

9. maj obeležen širom Srbije


Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić-Dejanović i šef kancelarije EU u Srbiji, Vensan Dežer, na otvaranju izložbe povodom Dana Evrope
Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić-Dejanović i šef kancelarije EU u Srbiji, Vensan Dežer, na otvaranju izložbe povodom Dana Evrope

U Srbiji su danas istovremeno obeleženi Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

U Skupštini Srbije, šef Misije EU Vensan Dežer otvorio je povodom 9. maja izložbu "Jugoistočna Evropa - ljudi i kultura" i poručio da se nada da će do kraja godine biti još pozitivnih vesti na evropskom putu Srbije.

Dežer je ukazao da je Dan Evrope postao simbol novih početaka i uspešnog načina za mirnu saradnju među suverenim narodima, zasnovanu na zajedničkim interesima:

"Imamo još mnogo toga što treba da uradimo, večina posla je i dalje ispred nas, ali se nadam da ću biti u prilici, pre nego što istekne ova godina, da podelim sa vama još dobrih vesti. I da kažemo da će Srbija biti spremna za sledeći korak u procesu evropskih integracija, a da će pre tog koraka uspešno obezbediti pozitivno mišljenje Evropske komisije, koje će nam omogučiti da ubedimo 27 članica EU da je Srbija spremna za kandidaturu", rekao je Dežer

Domaćin izložbe, predsednica parlamenta Slavica Djukić-Dejanović, rekla je da mnogo toga reformskog mora da zaživi u društvu, kao i da je Srbija spremna da kada postane članica EU, zajedno sa drugima, radi na produbljivanju svih vrednosti zbog kojih 9. maj neće biti samo praznik građana Evrope, već čitavog sveta:

"Iz sadržaja fotografija koje su izložene sasvim je jasno da jugoistočna Evropa ima i prave i darovite ljude. Jer sve ove fotografije odišu svetlošću, odišu upravo takvim fizionomijama – i pravim, i darovitim", rekla je Slavica Djukić-Dejanović.

Tokom dana, šef Delegacije EU u Srbiji je poručio u debati sa više od 200 srednjoškolaca, koji su učestvovali u projektu "Evropski dnevnik - mudar izbor", da je interes članica EU veća stabilnost na kontinentu i da je u tom kontekstu Srbija veoma bitna.

Na skupu povodom Dana Evrope u beogradskom Domu omladine Dežer je rekao da Evropa na različite načine priprema i nastaviće da priprema Srbiju za ulazak u Uniju.

A povodom Dana pobede, predsednik Srbije Boris Tadić položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a zatim u spomen knjigu upisao: "Srbija protiv fašizma, rasizma i ljudskog zla! U ovom vremenu, danas i uvek. Aušvic, Treblinka, Jasenovac, Jadovik, Kragujevac, da se nijedno stratište ne zaboravi. Slava herojima".

Dan pobede nad fašizmom je obeležen i u mnogim drugim mestima u Srbiji polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima u Drugom svetskom ratu, a ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je vojne spomen-medalje pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije koji su učestvovali u multinacionalnim operacijama UN.

XS
SM
MD
LG