Linkovi

I Rend Pol u kampanji za predsednika


Republikanski senator iz Kentakija Rend Pol
Republikanski senator iz Kentakija Rend Pol

Senator iz Kentakija Rend Pol, konzervativni libertarijanac, najavio je danas da će se kandidovati za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, za izbore naredne godine.

Pol je kandidaturu objavio na svojoj internet stranici, posle čega se obratio pristalicama u Kentakiju, uz poruku da želi da “vrati zemlju principima slobode i ograničene vlade”. Takođe je sebe nazvao drugačijom vrstom republikanca.

Pedesetdvogodišnji senator, inače oftalmolog po profesiji, drugi je predsednički kandidat Republikanske stranke. Kandidaturu je pre njega objavio konzervativni senator iz Teksasa Ted Kruz. Očekuje se da će im se uskoro pridružiti bivši guverner Floride Džeb Buš, guverner Viskonsina Skot Voker, te senator sa Floride Marko Rubio.

Potencijalni predsednički kandidat Demokratske stranke, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, trebalo bi da objavi svoju kandidaturu krajem ovog meseca.

Dok svi republikanski kandidati ističu da su konzervativci, Rend Pol često zastupa različit stav od svojih mogućih rivala. Jedan je od najvećih protivnika programa prisluškivanja Agencije za nacionalnu bezbednost. Tražio je i eliminisanje celokupne američke pomoći stranim zemljama i podržao obnovu odnosa sa Kubom.

XS
SM
MD
LG