Linkovi

Izveštaj o verskim slobodama


Izveštaj o verskim slobodama
Izveštaj o verskim slobodama

Američka državna sekretarka Hilari Klinton predstavila je novi izveštaj Stejt Departmenta o stanju verskih sloboda u svetu. Izveštajem je obuhvaćen period od 1. Jula 2009 do 30. juna ove godine, a zbog kršenja ljudskih prava posebno su izdvojene Burma, Kina, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Uzbekistan, Saudijska Arabija i Sudan.

Kako je navela Hilari Klinton, kineske vlasti proganjale su budističke sveštenike, neregistrovane hrišćanske grupe i ujgurske muslimane, dok je u Severnoj Koreji zabeležen “izuzetno nizak nivo poštovanja verskih sloboda”. Poštovanje verskih sloboda u Iranu je I dalje u padu, navodi se u izveštaju Stejt Departmenta. Takodje je primećeno da radikalni islamistički elementi u Iraku vrše ogroman pritisak na pojedince i grupe da se priklone ekstremističom tumačenju islama.

Srbija, Kosovo i Crna Gora

Kada je reč o Srbiji, navodi se da je sloboda veroispovesti zagarantovana ustavom, ali da postoji diskriminacija odredjenih verskih grupa, dok Srpska pravoslavna crkva i druge "tradicionalne" verske zajednice uživaju donekle povlašćeni tretman. Poštovanje verskih sloboda i dalje je problematično zbog proizvoljne primene i tumačenja zakona o verskim zajednicama, a policijska istraga slučajeva vandalizma i govora mržnje je često spora i nepotpuna, navodi se u izveštaju.

S druge strane, ukazuje se da je smanjen broj slučajeva zlostavljanja ili diskriminacije na osnovu verske pripadnosti, ali lideri manjinskih verskih zajednica i dalje prijavljuju vandalizam, fizičke napade i negativne medijske izveštaje o tim grupama, konstatuje se u izveštaju Državnog sekretarijata za 2010. godinu.

Na Kosovu, nije zabeležena promena statusa u odnosu na prethodnu godinu, uz konstataciju da vlada u celini poštuje verska prava a ustav i drugi zakoni doprinose opštoj slobodi veroispovesti. Iako su slučajevi društvene diskriminacije i nasilja, po svemu sudeći, motivisani etničkim a ne verskim razlozima, zbog tesne povezanosti tih elemenata na Kosovu, teško je proceniti koji su incidenti bili motivisani verskom, a koji etničkom netrpeljivošću, konstatuje Stejt Department. U izveštaju se ističe i da je američka vlada intervenisala u specifičnim situacijama kako bi se zaštitili verski objekti Srpske pravoslavne crkve.

Vlada Crne Gore je u celini poštovala verska prava, pa nema promene statusa u periodu obuhvaćenom izveštajem. Navodi se da Ustav i drugi zakoni obezbedjuju generalnu slobodu veroispovesti iako su zabeleženi slučajevi društvene diskriminacije na osnovu verske pripadnosti. No, broj incidenata čije su mete bili sveštenici, verska svojina ili simboli, je smanjen, zaključuje Stejt Department.


XS
SM
MD
LG