Linkovi

Reklame za Superbol i društveni mediji


Gledaoci Superbola mogu da računaju da će videti novu reklamu za "Doritos"
Gledaoci Superbola mogu da računaju da će videti novu reklamu za "Doritos"

Sa očekivanih 113 miliona gledalaca u SAD, Superbol je najveći dan u svetu američkih reklama. Sve više, to je takodje jedan od najprometnijih dana na internetu.

Nedelja kada se održava Superboul, finalna utakmica šampionata amerčkog fudbala, postala je više od samo dana fudbala i žurki koje se organizuju da bi se u većoj grupi pratilo finale. Gledaoci se uključuju u TV prenos i zbog svetski poznatih reklama, koje izazivaju senzaciju na Fejsbuku i Tviteru. Dopisnik Glasa Amerike Danijela Šrir razmatra koliko se najskuplje reklame u Americi isplate kada je reč o društvenim medijima.

Sa očekivanih 113 miliona gledalaca u SAD, Superbol je najveći dan u svetu američkih reklama.

Sve više, to je takodje jedan od najprometnijih dana na internetu, dok na društvenim medijima dolazi do eksplozije komentara o tome koja je reklama promašaj, a koja - sjajan uspeh.

“Ne verujem da Badvajzer može da vam kaže da će, zbog reklame sa kučetom, prodati više piva dan posle Superbola, ali mogu da vam kažu da se reklamom uspostavlja duboka emotivna veza izmedju publike i proizvoda“, kaže Piter Lend, konsultant za sportski marketing.

Reklama od 30 sekundi košta neverovatnih 4,5 miliona dolara. To je najskuplji termin u istoriji televizije. Takav nivo investicije zahteva i da se reklama isplati kada je reč o socijalnim medijima, kaže Džejms Kuper iz magazina Edvik (Adweek) u intervjuu preko Skajpa.

“Ako pustite insert ili najavu svoje reklame na YouTube-u, o vama će se puno pričati na društvenim medijima i pre nego što utakmica počne. Neke od tih unapred objavljenih reklama na YouTube-u imaju milione gledalaca i izazivaju veliki publicitet, a to je način da kompanije opravdaju svoje troškove“.

Spot kompanije Bad Lajt - Real Life PacMan – unapred objavljen na internetu, već je imao milione gledalaca. Leksus najavljuje svoj novi hibrid, a Victoria’s Secret prikazuje svetu svoje čuvene „andjele“ – obe kompanije su objavile reklame uoči velike utakmice, i obe se nadaju popularnosti na društvenim medijima.

Uz firme koje se redovno oglašavaju za vreme Superbola, kao što je proizvodjač čipsa „Doritos“, u nedelju ćemo videti i reklame za neke nove veb kompanije. Viks, besplatni vebsajt za kreiranje internet stranica, sve je popularniji, kao i Baz Fid (BuzzFeed) - informativna veb-stranica i miljenik društvenih medija.

“Američke teme, socijalne teme su deo DNK strukture Baz Fida, oni su veoma, veoma dobri u tome. Nastali su kao takva vrsta veb stranice, ali žele da se prošire i dobiju veći medijski kontekst, a najbolji način za to je da se bude deo Superbola“, kaže Kuper.

Superbol je globalni sportski dogadjaj koji se prenosi u više od 225 zemalja, a takodje će biti „strimovan“ na uredjaje širom sveta. To znači da će upečatljive reklame, kao i pažnja koju izazivaju na internetu, „uzburkati vode“ i daleko od američkih obala.

XS
SM
MD
LG