Linkovi

Kastro u istorijskoj poseti Francuskoj


Predsednici Francuske i Kube, Fransoa Oland i Raul Kastro uoči susreta u Jelisejskoj palati
Predsednici Francuske i Kube, Fransoa Oland i Raul Kastro uoči susreta u Jelisejskoj palati

Kubanski predsednik Raul Kastro, koji je u Parizu od subote, počeo je danas svoju prvu zvaničnu posetu Francuskoj.

Francuska ministarka za Energiju Segolen Rojal je pozdravila kubanskog lidera ispred Trijumfalne kapije. Francuski predsednik Fransoa Oland je kasnije bio domaćin 84-godišnjem Kastru na državnoj večeri u Jelisejskoj palati. Francuski predsednik je pozvao na ukidanje američkih sankcija protiv Kube.

Oland je bio prvi evropski lider koji je posetio Kubu pošto je ta zemlja prošle godine ponovo uspostavila diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama. Oland je rekao da će poseta kubanskog predsednika Francuskoj obeležiti novu “eru u jačanju odnosa dve zemlje.”

Do Kastrove posete dolazi samo nekoliko meseci pošto je Pariski klub medjunarodnih kreditora otpisao dug Kube u vrednosti od osam i po milijardi dolara. Francuska je bila inicijator tog sporazuma.

Francuski ministar za inostranu trgovinu Matia Fekl je izjavio za dnevnik L’Imanite da je vrednost trgovine izmedju Kube i Francuske oko 195 miliona dolara i istakao da bi voleo da je ta cifra daleko veća. SAD nisu članica Pariskog kluba kreditora i tek treba da ukinu ekonomski embargo prema Kubi.

XS
SM
MD
LG