Linkovi

Rusija: Sprečen ukrajinski vazdušni napad na Belgorod


Posledice napada na grad Belgorod, 24. marta 2024. (Foto: AFP/Stringer)
Posledice napada na grad Belgorod, 24. marta 2024. (Foto: AFP/Stringer)

Rusija je u sredu saopštila da je osujetila ukrajinske raketne napade usmerene na oblast Belgoroda, dok je Ukrajina saopštila da je Rusija izvršila noćni napad šaljući na mete 13 dronova.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 18 ukrajinskih raketa.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, naveo je na Telegramu da su oštećene kuće u nekoliko sela i da je najmanje jedna osoba povređena.

Belgorod, koji se nalazi duž granice između Rusije i Ukrajine, česta je meta ukrajinskih napada dok Ukrajina pokušava da se odbrani od invazije koju je Rusija pokrenula pre više od dve godine.

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila 10 od 13 ruskih bespilotnih letelica, a presretanja su obavljena iznad oblasti Harkova, Suma i Kijeva.

Oleh Sinjehubov, regionalni guverner Harkova, javio je na Telegramu da je oštećena zgrada, ali da nema žrtava.

Vitalij Kim, guverner Mikolajeva, naveo je na Telegramu da su tri drona uništena iznad njegovog regiona, ali nije prijavio štetu ili žrtve.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je kasno u utorak promene u svom timu za nacionalnu bezbednost.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da je Aleksija Danilova, sekretara saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, zamenio Oleksandar Litvinjenko, koji je ranije vodio ukrajinsku agenciju za spoljnu špijuažu.

Zelenski je promenu nazvao delom "ponovnog pokretanja sistema upravljanja našom državom".

"Generalno, očekujem jačanje strateških sposobnosti naše države da predvidi i utiče na procese od kojih zavisi nacionalna bezbednost naše zemlje", rekao je Zelenski.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG