Linkovi

Rasne tenzije u porastu


Gradjani Medisona u Viskonsinu protestuju zbog ubistva 19-godišnjeg Tonija Robinsona.
Gradjani Medisona u Viskonsinu protestuju zbog ubistva 19-godišnjeg Tonija Robinsona.

Novi rasni incidenti, u Oklahomi i Viskonsinu, dogodili su se u trenutku kada se u zemlji obilježava godišnjica policijskog nasilja nad učesnicima istorijskog marša za okončanje diskriminacije protiv afroameričkih birača.

Rasne tenzije u Sjedinjenim Državama su ponovo u porastu, u trenutku kada zemlja obilježava pola vijeka takozvane “krvave nedelje”, kada su policajci pretukli učesnike mirnih demonstracija za ljudska prava u Selmi u Alabami. Proteklih dana dogodilo se nekoliko incidenata, od Oklahome do Viskonsina.

Novo bdjenje za još jednog nenaoružanog crnog tinejdžera kojeg je ubio bijeli policajac – ovog puta u Medisonu, u Viskonsinu. Situacija u ovom mirnom univerzitetskom gradu jutros je napeta, nakon protesta zbog ubistva devetnaestogodišnjeg Tonija Robinsona.

“Želim da svi znaju da je Toni bio jedna od najboljih osoba koje sam poznavao.”

“Kada neko umre u našoj zajednici i kada dođe do ovakvog incidenta, to onda nema veze sa crncima ili bijelcima, već je riječ o humanitarnom problemu", kažu Tonijevi poznanici i sugradjani.

Robinsona je upucao 45-ogodišnji Met Keni, koji je na osnovu više prijava na ponašanje tinejdžera upao u njegov stan gdje ga je, kako tvrde vlasti, osumnjičeni napao. Policajac je zatim otvorio vatru.

Zvaničnici savezne države Viskonsin započeli su istragu najnovijeg u nizu ubistava nenaoružanih crnaca koja su potresla zemlju i povećala zabrinutost u pogledu rasnih predrasruda među američkim policajcima.

Rasne tenzije potresaju i Oklahomu. Jedno studentsko udruženje na univerzitetu te savezne države je zatvoreno nakon objavljivanja video snimka na kojem članovi uzvikuju rasne uvrede .

Na snimku se čuje kako studenti pjevaju o ličnovanju crnaca i poručuju da im nikada neće biti dozvoljeno da budu članovi brastva Sigma Alfa Ipsilon. Video je na jutjub postavila organizacija “Unheard” - savez afroameričkih studenata.

“Izvinjenje neće biti dovoljno. Riječ je o kultorološkom pitanju koje mora da se promijeni na univerzitetu i u zemlji. Univerzitet mora da isključi te studente", ističe Čelsi Dejvis, iz organizacije UNHEARD.

“Ovo me je stvarno povrijedilo i šokiralo”, izjavila je jedna devojka.

Predsjednik Univerziteta savezne države Oklahome Dejvid Boren saopštio je da je u toku istraga, te da ovakvo ponašanje neće biti tolerisano.

Novi rasni incidenti dogodili su se u trenutku kada se u zemlji obilježava godišnjica policijskog nasilja nad učesnicima istorijskog marša za okončanje diskriminacije protiv afroameričkih birača. Diskriminacija u Sjedinjenim Državama, kako je poručio predsjednik Barak Obama, prisutna je i nakon pola vijeka od “krvave nedelje”.

“Znamo da marš još nije završen,da trka još nije dobijena i da dostizanje tog blagoslovenog cilja gdje nam se sudi na osnovu karaktera zahtijeva da to priznamo.”

Obama je ukazao na nedavni izvještaj Sekretarijata za pravosuđe u kojem se navodi da je policija u Fergusonu, gdje je bijeli policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna, redovno kršila prava crnaca. Američki predsjednik je poručio da je ipak znak napretka to što policijska diskriminacija više nije dozvoljena zakonom ili uobičajna pojava kao prije 50 godina.

XS
SM
MD
LG