Linkovi

Radioaktivni jod u japanskoj vodi


Žena u Tokiju pije vodu sa česme i posle saopštenja o kontaminiranosti gradskog vodovoda, 23. mart 2011.
Žena u Tokiju pije vodu sa česme i posle saopštenja o kontaminiranosti gradskog vodovoda, 23. mart 2011.

Japansku javnost danas je uzdrmala vest da je u gradskom vodovodu u Tokiju zabeležen povišen nivo radioaktivnog joda. Funkcioneri su odmah pokušali da umire stanovnike japanske prestonice.

Guverner Tokija Šintaro Išihara pozvao je stanovnike grada da se ne uznemiravaju zbog današnjeg otkrića radioaktivnog joda u gradskom vodovodu.

"Ako mleko u prahu za bebe mešate sa vodom iz česme, uzdržavajte se od toga. Nastavićemo da izveštavamo o nivou izmerene radioaktivnosti u vodi iz tokijskog vodovoda. Molim vas da ostanete mirni dok nastojimo da vodu koristimo na mudar način", rekao je Išihara.

Nekoliko sati ranije, vlada je proširila restrikcije na prodaju mleka i zeljastog povrća iz okoline oštećene nuklearne elektrane Fukušima, koja od snažnog zemljotresa i cunamija, 11. marta ispušta radioaktivnost u okolinu.

"Na žalost, ova situacija će potrajati duže nego što je očekivano pa smo, radi sprečavanja moguće štete u ranoj fazi, morali da zabranimo isporuku kontaminiranog povrća kako bismo smanjili dodor ljudi sa štetnim supstancama", rekao je glavni sekretar japanskog kabineta, Jukio Edano.

Sjedinjene Države su zabranile svaki uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kao i svežeg voća i povrća, iz četiri japanska okruga oko nuklearne elektrane.

Danas, oko 4 popodne, radne ekipe su evakuisane iz elektrane kada je primećeno da se iz reaktora broj 3 vije crni dim. Funkcioneri kažu da još ne znaju šta je uzrok dima, ali da su radnici povučeni iz predostrožnosti.

XS
SM
MD
LG