Linkovi

Pitonovo srce - putokaz za lečenje ljudskog


Tri masne kiseline pronadjene u krvi pitona mogle bi da dovedu do novog leka za lečenje srčanih bolesti kod ljudi.
Tri masne kiseline pronadjene u krvi pitona mogle bi da dovedu do novog leka za lečenje srčanih bolesti kod ljudi.

Naučnici već neko vreme znaju da se srce kod zmija vrste piton znatno uvećava tokom probave progutane hrane. Istraživači na Univerzitetu države Kolorado sada pokušavaju da na osnovu tih saznanja razviju nov lek za srčane bolesti.

Molekularni biolog na Univerzitetu države Kolorado, Lesli Lajnvand, kaže da je ishrana pitona neobična.

Mesecima mogu da žive bez hrane i da im to uopšte ne smeta”, kaže ona.

Kada najzad krenu u lov mogu da udave i progutaju miša, pacova, pa čak i srnu. A kada ih čitave progutaju, kaže Lajnvand, nastavak je još čudniji.

Čim progutaju taj zalogaj njihovi probavni organi počnu da se uvećavaju”, kaže Lesli Lajnvand.

U roku od tri dana pitonov stomak, ali i srce, uvećaju se za 40 odsto. Posle oko dve nedelje varenja ponovo će se smanjiti, ali dok je varenje u toku procenat masti u krvi pitona pedeset puta je veći od normalnog. Kod ljudi, tako visok procenat znatno uvećava rizik od srčanog napada.

“Za mene i vas, to bi bilo vrlo opasno, ali ne i za pitona, koji ima sistem za zaštitu srca”, kaže Lajnvand.

Pitoni ne pate od srčanih bolesti. U pitonovoj krvi zasićenoj mastima Lajnvand i njen tim pronašli su tri masne kiseline koje podstiču rast srca, kakvih ima i u kokosovom ulju i nekim uljima životinjskog porekla.

“To su miristična, palmitična i palmitoleična kiselina, a važno je da sve tri budu u određenom odnosu, kao kod pitona”, kaže ona.

Pomenute kiseline samo su tri od mnogih drugih u pitonovoj krvi, ali je njihov efekat snažan. Istraživač Bruk Harison kaže da, kada je ubrizgao te kiseline u živog miša, njegovo srce je postalo veće i snažnije. Ali on kaže da su potrebna dodatna istraživanja.

“Za sada još ne znamo da li bi to pomoglo nekom mišu sa velikim, bolesnim srcem”, kaže Harison.

Ako pomenute masne kiseline budu pomogle nekom bolesnom mišu da ozdravi, istraživači planiraju da probaju taj metod i na ljudima, što bi moglo da dovede do pronalaska novog leka za srčane bolesti.

“Lek bi bile te tri masne kiseline. Prerano je reći da li bi delovale, ali dosadašnji rezultati obećavaju”, kaže Lesli Lajnvand.

Rezultati eksperimenata sa pitonovom krvlju i srčanim bolestima objavljeni su prošle nedelje u časopisu Nauka.

XS
SM
MD
LG