Linkovi

Putin: Obamina administracija podriva Trampa


Ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom u Kremlju, 17. januara 2017.
Ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom u Kremlju, 17. januara 2017.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je odlazeću američku administraciju da pokušava da oslabi novoizabranog predsednika Donalda Trampa šireći pogrešne infromacije o njemu.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je saopštio da je prošlonedeljno objavljivanje nepotvrđenog dosijea koji sadrži kompromitujuće tvrdnje o Trampu deo nastojanja administracije predsednika Baraka Obame da „podrije legitimitet novoizabranog predsednika“, uprkos Trampovoj, kako je rekao „ubedljivoj pobedi na izborima.“

Putin je tvrdnje o Trampovim seksualnim aktivnostima u jednom moskovskom hotelu 2013. nazvao “lažnim”, dodajući da su oni odgovorni za takve tvrdnje “gori od prostitutki”. On je takođe postavio pitanje zašto bi Trampu bile potrebne prostitutke kada je bio “sa najlepšim ženama sveta.”

Tramp je okrivio obaveštajnu zajednicu da je pustila u javnost nepotvrđene informacije u kojima se Tramp takođe dovodi u vezu sa ruskom vladom i postavio pitanje da li je za curenje podataka odgovoran šef Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan.

U postu na Tviteru, novoizabrani predsednik uporedio je obaveštajnu zajednicu sa nacističkom Nemačkom.

U intervjuu za Vol Strit Žurnal u ponedeljak, Brenan je poređenje sa nacistima odbacio kao “gnusno”, ističući da su Trampove kritike kredibiliteta obaveštajne zajednice – bez osnova. “Recite porodicama 117 oficira CIA-e čija su imena zauvek urezana u naš zid časti da su njihovi najdraži, koji su dali život za ovu zemlju, slični nacistima”, poručio je Brenan.

On je demantovao da je medijima dostavio dosije koji je prikupio jedan penzionisani britanski obaveštajni oficir. Brenan je naveo da je sažetak tog dosijea uključen u dokumenta koja su dostavljena predsedniku Obami i novoizabranom predsedniku Trampu na zahtev FBI-a. Dosije je mesecima kružio po Vašingtonu pre nego što ga je prošle nedelje objavio vebsajt Bazfid (BuzzFeed).

XS
SM
MD
LG