Linkovi

Putin za predsednika 2012.


Zamena uloga sledeće godine: Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev
Zamena uloga sledeće godine: Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

Premijer Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će se kandidovati za predsednika na izborima u martu sledeće godine pošto je to predhodno predložio aktuelni predsednik zemlje Dmitrij Medvedev.

Predlog koji je Medvedev izneo na redovnom godišnjem kongresu vladajuće stranke "Ujedinjena Rusija" skoro da garantuje da će se Putin posle četvorogodišnje pauze vratiti na položaj koji je prema tadašnjem zakonu morao da napusti. Medvedev je prisutnima poručio da je spreman da preuzme - kako se izrazio - "praktične zadatke" u vladi posle martovskih izbora.

Putin, koji je 2008. podržao kandidaturu Medvedeva za predsednika, rekao je delegatima stranke da će ovog puta predložiti da Medvedev bude nosilac izborne liste i premijer u budućoj vladi za vreme Putinovog predsedničkog manadata.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da bi Putin skoro sigurno pobedio ukoliko bi se kandidovao na izborima za predsednika, čime bi se ujedno nastavila njegova dugogodišnja vladavina na ruskoj političkoj sceni.

Prema ustavnim promenama koje je sproveo predsednik Medvedev, novi predsednik imaće mandat na šest umesto dosadašnje četiri godine.

XS
SM
MD
LG