Linkovi

Prvi maj proslavljen u prirodi


Predstavnici Udruženog sindikata Sloga, Novog sindikata zdravstva i Policijskog sindikata, kojima su se pridružili pripadnici SKOJ-a i Narodne komunističke partije Jugoslavije protestovali danas u centru Beograda, 1. maj 2012.
Predstavnici Udruženog sindikata Sloga, Novog sindikata zdravstva i Policijskog sindikata, kojima su se pridružili pripadnici SKOJ-a i Narodne komunističke partije Jugoslavije protestovali danas u centru Beograda, 1. maj 2012.

U mnogim zemljama Evrope, pa i u Americi danas su održane prvomajske demonstracije koje, kako se ocenjuje, odražavaju rastuće socijalno nezadovoljstvo. U Srbiji se nije prviše protestovalo - praznik rada je i ove godine tracionalno proslavljen u prirodi, a izletnike je poslužilo i lepo vreme.

Uglavnom u prirodi, uz roštilj i zabavu danas je u Srbiji dočekan Međunarodni praznik rada. Sa druge strane – tek je prostestna šetnja tri sindikata centrom Beograda podsetila na prvomajski praznik rada i jako tešku situaciju u kojoj se nalazi – kako privreda, tako i radništvo.

Predstavnici Udruženog sindikata Sloga, Novog sindikata zdravstva i Policijskog sindikata, kojima su se pridružili pripadnici SKOJ-a i Narodne komunističke partije Jugoslavije položili su vence na spomenik Dimitriju Tucoviću na trgu Slavija u Beogradu. Uz poruku da radnička klasa nije izumrla, na ovom skupu je istaknuto da 1. maj ne bi trebalo obeležavati roštiljanjem i velelepnim proslavama, već bi se trebalo okupiti i odati počast žrtvama radničke klase.

A najjače sindikalne centrale u Srbiji nisu organizovale bilo kakvo okupljanje ili proteste povodom Prvog maja. Iz Saveza samostalni sindikata Srbije je poručeno da su poštene zarade, pristojan rad i socijalna sigurnost minimum koji očekuju zaposleni, dok iz UGS Nezavisnost ocenjuju da o položaju radnika dovoljno govori i činjenica da poli-tičke partije čak ni tokom predizborne kampanje ne posvećuju dovoljno pažnje radnicima.

Ako je kiša prošle godine pokvarila prvomajsku proslavu u prirodi – ove godine sve je išlo na ruku stotinama hiljada širom Srbije ljudi koji su okupirali sva izletišta i uz roštilj, piće i dobru atmosferu obeležili praznik rada. Većina gradova je tokom dana opustela, na prvomajskim urancima najviše je bilo mladih, a treba reći da su i pojedine stranke organizovale izlazak u prirodu.

XS
SM
MD
LG