Linkovi

Prvi govor Hilari Klinton u predsedničkoj kampanji


Hilari Klinton pred početak današnjeg govora na ostrvu Ruzvelt u Njujorku
Hilari Klinton pred početak današnjeg govora na ostrvu Ruzvelt u Njujorku

Tokom govora na ostrvu Ruzvelt u Njujorku, bivša državna sekretarka pred hiljadama okupljenih iznela svoje progresivne planove da se bori za jednakost i srednju klasu...

Pretendent na predsedničku nominaciju Demokratske stranke Hilari Klinton održala je prvi veliki govor od kada je najavila kampanju za položaj u Beloj kući, tokom kojeg je vrlo lično, sa mnogo žara, ali i uz dozu humora iznela svoje progresivn planove, obećala da će promovisati jednakost i boriti se za srednju klasu, koja je u teškom položaju.

Tokom govora na ostrvu Ruzvelt u Njujorku, koji su prenosile neke američke nacionalne TV mreže, bivša državna sekretarka je hiljadama okupljenih poručila da se kandiduje za predsednika svih Amerikanaca, uključujući i one koji zbog recesije zaostaju za ostalima.

"Amerika ne može da uspe, ako vi ne uspete; zbog toga sam se kandidovala za predsednicu SAD", rekla je Klinton, posle čega su je prisutni pozdravilai ovacijama i povicima "Hilari, Hilari".

"Prosperitet ne može biti rezervisan samo za izvršne direktore korporacija i menadžere hedž fondova. Demokratija ne postoji samo za milijardere", rekal je Klinton i dodala: "Prosperitet i demokratija su deo i naših osnovnih prava".

Nekadašnja prva dama SAD napala je Republikansku stranku, opisujući brojne pretendente kao ljudi koji nisu u toku kada je reč o raznolikom izbornom telu.

"Kandidovala sam se da bi ekonomija funkcionisala za vas i svakog drugog Amerikanca", rekla je Klinton, misleći na medicinske sestre u noćnoj smeni, vodoinstalatere, farmere, veterane i vlasnike malih i srednjih preduzeća.

Ona je takođe obećala da će "zaustaviti beskrajni priliv tajnog novca, kojem se ne zna poreklo, a koji iskrivljuje izbore". Ukoliko to bude neophodno, Klinton je rekla da bi podržala ustavni amandman prema kojem bi se preokrenula odluka Vrhovnog suda, kojom se ukidaju ograničenja na finansiranje političkih kampanja, poznata kao "Citizens United".

XS
SM
MD
LG