Linkovi

PRS gitare na visokoj ceni


Pol Rid Smit sa jednom od svojih vrhunskih gitara
Pol Rid Smit sa jednom od svojih vrhunskih gitara

Ranih 80-ih godina, mladi majstor za izradu gitara Pol Rid Smit, prvo je pokušao da prodaje svoje gitare vodećim umetnicima. Danas, nakon više od 25 godina, Smitove gitare se smatraju za najbolje.

Latino umetnik Karlos Santana i džez muzičar Al di Meola sviraju dva različita tipa muzike, ali obojica imaju nešto zajedničko - gitaru Pola Rida Smita.

"Počeo sam da pravim gitare u stolarskoj radionici tokom srednje škole, u sobi mog brata i u mojoj sobi, iznajmljujući opremu", kaže majstor za gitare, Pol Rid Smit.

Ne više. Danas se gitare sa firmom Pola Rida Smita proizvode u modernoj fabrici na istočnoj obali države Merilend.

Kompanija sa 260 zaposlenih proizvodi 13.000 gitara u Sjedinjenim Državama. Drugih 25.000 gitara se proizvodi u Južnoj Koreji, po znatno nižim cenama. Kompanija je prošle godine zaradila oko 40 miliona dolara.

Nakon osnivanja 1985. godine, kompanija je gradila reputaciju na tržištu, ali kad ga pitate za njegovu psihologiju poslovanja, Smit jednostavno objašnjava da pokušava da napravi što je moguće savršenije gitare.

"Pitali su nas po čemu su naše gitare drugačije i došao sam do zaključka da je to zaista komplikovano pitanje - duga je lista raznih detalja“, kaže Pol Rid Smit.

Ti detalji su naročito očigledni u pravljenju specijalnih gitara po porudžbini. Te gitare se često tretiraju kao umetničko delo a ne samo kao instrument.

Predsednik kompanije Džek Higinbotam kaže da pravljenje izuzetne gitare počinje od odabira drveta. Kompanija kupuje egzotično drvo širom sveta, a gitare su poznate po svojim čvorovima javora.

"Ovo je zaista izuzetan primerak onoga što će postati deo specijalne serije gitara. Ono što pokušavamo je da dobijemo najbolje drvo koji će da deluije dobro vizuelno, ali i da zvuči izvanredno", objašnjava Džek Higinbotam.

Higinbotam kaže da je fabrički proces proizvodnje gitare isto toliko bitan. Drvo se polako suši u specijalnim prostorijama. Gitare se oblikuju na mašinama za obradu drveta sa preciznošću do hiljaditog dela milimetra. Svi delovi se ručno šmirglaju, farbaju i lakiraju. Vrat gitare se takođe izrađuje ručno. Prosečno je potrebno oko 6 nedelja da se napravi jedna gitara.

Smit kaže da njegova kompanija teži ka savršenstvu.

"Naš posao je da pokušamo da pravimo gitare sve bolje, bolje i bolje, i kada dođemo do dela gde greške nisu dozvoljene, tada ponavaljamo isti proces nekoliko puta da bismo bili sigurni da je sve na svom mestu.“

Muzičari cene tu pažnju. Brajan Mider prodaje gitare u muzičkom centru "Čak Levins“ u Vašingtonu, jednoj od prvih prodavnica koja je počela da prodaje gitare PRS.

Mider kaže da su kada je u pitanju kvalitet, PRS gitare bez premca.

"Dobijete specijalno proizvedenu gitaru, napravljenu kvalitetno i sa odličnim zvukom i jako je malo onih koji mogu da se takmiče sa kvalitetom PRS gitara na svim nivoima.“

Pol Rid Smit poklanja istu pažnju detaljima i pri izradi nove linije akustičnih gitara.

"Prodaja je fantastična, i tako bi trebalo da ostane, zar ne?“

Cene PRS gitara kreću se od 600 do nekoliko desetina hiljada dolara za one napravljene po specijalnoj porudžbini.

XS
SM
MD
LG