Linkovi

Šire se protesti u Siriji


Demonstranti u Damasku, prestonici Sirije
Demonstranti u Damasku, prestonici Sirije

Anti-vladini demonstranti na jugu Sirije zapalili su kancelariju vladajuće stranke Baat i policijsku stanicu.

Incident se dogodio u gradu Tafas, kada su hiljade demonstranata izašle na ulicu posle sahrane tri osobe ubijene u jučerašnjim protestima.

U međuvremenu, agencija "Asošijeted pres" javlja da su se snage bezbednosti i demonstranti sukobili u priobalnom gradu Latakija.

Do novih anti-vladinih okupljanja došlo je danas u gradu Dara na jugu zemlje, inače epicentru protesta protiv vlade predsednika Bašara al-Asada. Očevici tvrde da je juče najmanje 15 ljudi ubijeno u demonstracijama u tom gradu, koji se nalazi vrlo blizu granice sa Jordanom.

Sve u svemu, juče su protesti održani u najmanje šest gradova, uključujući prestonicu Damask. Demonstranti zahtevaju korenite demokratske reforme, koje bi efektivno promenile politiku predsednika i njegovih saveznika iz stranke Baat.

Demonstranti u Dari juče su strušili spomenik pokojnog predsednika Hafeza al-Asada, oca današnjeg lidera zemlje, koja je predstavljala simbol višedecenijske dominacije manjinske sekte Alavita i stranke Bat u javnom životu Sirije. Trojica mladića danas su se popela na vrh srušene statue i razvili parole koje pozivaju na "pad režima".

XS
SM
MD
LG