Linkovi

Protestna nota Rusiji zbog zadržavanja Vukovića


Poslanik DPS-a Miodrag Vuković (rtcg.me)
Poslanik DPS-a Miodrag Vuković (rtcg.me)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je protestnu notu Rusiji zbog zadržavanja i ekstradicije dugogodišnjeg poslanika crnogorskog parlamenta iz redova vladajuće DPS, Miodraga Vukovića, na moskovskom aerodromu Domodedovo, gdje je trebalo da se ukrca na let za Minsk, saopštili su zvaničnici.

“Povodom sinoćnjeg zadržavanja gospodina Miodraga Vukovića, poslanika u Skupštini Crne Gore na aerodromu Domodedovo u Moskvi, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergej Nikolajevič Gricaj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) kojom prilikom su mu v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove Ivan Leković i v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Selim Lika uručili protestnu notu", saopšteno je iz crnogorskog MVP.

Crnogorsko ministarstvo je saopštilo da je "tom prilikom ukazano na neprimjereno ponašanje nadležnih ruskih organa tokom neopravdanog zadržavanja gospodina Vukovića, na kojem mu nadležni organi i službenici nijesu obezbijedili elementarne uslove, posebno imajući u vidu njegovo narušeno zdravstveno stanje"..

"Ministarstvo je, takođe, ukazalo i na neprimjereno postupanja prema diplomatskom predstavniku Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federaciji kojoj, prvobitno, nije bilo dozvoljeno da stupi u kontakt sa našim poslanikom da bi, nakon dužeg insistiranja i urgencija kod nadležnih na aerodromu, uspjela da se sastane sa Vukovićem i pruži mu neophodnu pomoć", piše u saopštenju ministarstva,

Ministarstvo vanjskih poslova očekuje da se utvrde prave činjenice i razlozi u vezi sa ovim događajem imajući u vidu da su ovom prilikom, prekršena osnovna pravila međunarodnog prava i pravila dobre diplomatske komunikacije.

Lokalni mediji jutros su prenijeli da je Vuković sinoć zadržan u posebnoj prostoriji na moskovskom aerodromu, kao i da mu nije bilo omogućeno da koristi mobilni telefon i lične stvari, te da je nakon nekoliko sati, kao persona non grata, deportovan u Crnu Goru.

Iako mu je navodno bio ponuđen let za Minsk na skup Centralno-evropske inicijative, Vuković je, na sopstveni zahtjev, u ranim jutarnjim časovima sletio avionom u Tivat.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, osudio je zadržavanje, uznemiravanje i sprječavanje Vukovića da nastavi putovanje prema Minsku, izražavajući zabrinutost i osudu "nediplomatskog" ponašanja Rusije prema poslaniku crnogorskog parlamenta.

“Zadržavanje, uznemiravanje I sprečavanje nastavka putovanja poslaniku Vukoviću, koji je na moskovskom aerodromu bio u tranzitu, protivno je međunarodnom pravu I diplomatskoj praksi, dok se nemogućnost komunikacije I korišćenja ličnih stvari može smatrati I kršenjem osnovnih ljudskih prava”, rekao je Brajović.

On je dodao I da očekuje “zvanično obrazloženje i izvinjenje zbog nedoličnog odnosa prema predstavniku najvišeg zakonodavnog tijela države Crne Gore”

Vuković danas nije bio dostupan za komentar, a iz Moskve za sada nije bilo zvaničnih reakcija na jučerašnji događaj na Domodedovu.

Zaharova: Zabrana ulaska Vukoviću odgovor na sankcije Rusiji

Rusija je zabranila ulazak poslaniku crnogorske vladajuće DPS kao odgovor na sankcije EU protiv Moskve kojima se priključila Crna Gora, izjavila je portparolka spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

"Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujući i personalne”, navodi se u izjavi Zaharove objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi",

Zaharova je dodala da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje, ne želeći da odgovori na pitanje agencije Beta da li zabrana ulaska Vukoviću znači da postoji spisak građana Crne Gore nepoželjnih u Rusiji.

Ambasada Ruske Federacije u Podgorici saopštila je Vijestima da Miodrag Vuković nije bio zadržan, nego mu nije bio dozvoljen ulazak na teritoriju Ruske Federacije jer se nalazi na listi koji je Rusija uvela kao recipročni odgovor na inicijativu crnogorske strane koja se prva opredijelila za uvođenje sankcija u bilateralnim odnosima.

"Što se tiče imena drugih osoba koje su proglašene nepoželjnim u Rusiji, ne dajemo komentare u vezi toga", navodi se u odgovoru ruske ambasade u Podgorici.

XS
SM
MD
LG