Linkovi

Demonstranti pozivaju na bojkot "šopinga"


Demonstranti ispred robne kuće Mejsi u Njujorku pozivaju na bojkot kupovine na "crni petak", najprometniji dan u godini za američke trgovce.
Demonstranti ispred robne kuće Mejsi u Njujorku pozivaju na bojkot kupovine na "crni petak", najprometniji dan u godini za američke trgovce.

Demonstranti u Mizuriju promenili su taktiku i premestili proteste ispred radnji maloprodajnih giganta kako bi svoju političku poruku spojili sa bojkotom šopinga.

Demonstranti u Fergusonu i Brentvudu, predgradjima Sent Luisa, nezadovoljni zbog odluke porote o nepodizanju optužnice protiv policajca koji je ubio nenaoružanog crnačkog tinejdžera noćas su svoje proteste premestili ispred prodavnica maloprodajnih giganta. Oni su tako isprobali novu taktiku na Dan Zahvalnosti i jutro posle praznika – tradicionalno najprometnije doba godine za američke trgovce i potrošače.

U Bretnvudu u Mizuriju, 20-tak kilometara od Fergusona, oko 75 demonstranata je skandiralo ispred jedne od prodavnica lanca “Target”, a zatim prošlo kroz radnju sa podignutim rukama, uzvikujući slogan: “Ruke gore – ne pucaj”. Protestni marš je protekao mirno i bez hapšenja, a prodavnica ostala otvorena za vreme i posle protesta.

Nasuprot tome, “Volmart” u Fergusonu je zatvorio vrata u sredu i četvrtak, zbog pretnje protesta.

“Uspeli smo. Noćas neće ništa zaraditi, ne na ovom mestu. Šta dalje? Treba da zatvorimo još neku radnju”, kaže jedna učesnica protesta.

Napetost u Fergusonu je ipak juče popustila, posle dve noći nasilja i pljački, a gradjani su na praznik, Dan zahvalnosti, izašli da zajedno raščišćavaju ulice od otpada nastalog tokom demonstracija proteklih dana.

Ove nedelje su protesti održani u većim američkim gradovima a juče je sedmoro demonstranta uhapšeno u Njujorku zato što su pokušali da se, noseći transparente, priključe tradicionalnoj paradi robne kuće Mejsi.

Demonstranti širom zemlje smatraju da je dogadjaj u Fergusonu, kada je beli policajac Deren Vilson ubio nenaoružanog 18-godišnjeg Majkla Brauna, jedan od primera da američka policija ne sprovodi zakon na jednak način u odnosu na belce i Afro-Amerikance. Američki Sekretarijat za pravosudje sprovodi istragu moućeg kršenja gradjanskih prava za vreme incidenta u Fergusonu. Predsednik Barak Obama pozvao je sve gradjane da razmišljaju o teškoćama sa kojima se suočavaju pripadnici manjinskih zajednica u SAD.

XS
SM
MD
LG