Linkovi

Protesti ne jenjavaju, uz građane protestovali vojska i policija


Demonstrant drži transparent sa likom premijera Aleksandra Vučića pod kapom "fantomkom" tokom "Protesta protiv diktature", u Beogradu, 8. aprila 2017. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Demonstrant drži transparent sa likom premijera Aleksandra Vučića pod kapom "fantomkom" tokom "Protesta protiv diktature", u Beogradu, 8. aprila 2017. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Vojni i Policijski sindikat održali su u subotu u Beogradu protest zbog materijalnog statusa zaposlenih u sektoru bezbednosti i opštim stanjem u društvu. Njima su se pridružili učesnici "Protesta protiv diktature", koji se svakodnevno od ponedeljka održavaju u više gradova Srbije.

Skup je održan ispred Palate Srbija, u kojoj se nalaze brojna ministarstva, nakon čega se deo okupljenih preko Brankovog mosta uputio kroz Terazijski tunel, do Doma narodne skupštine, prostora na Trgu Nikole Pašića na kome su se i prethodnih dana održavali protersti građana.

Sa tog mesta učesnici su se razišli i zakazali novo okupljanje za nedelju u 18 sati.

Tokom protesne šetnje, demonstranti su izvikivali parole protiv premijera i novoizabranog predsednika Alesakdra Vučića i njegovih ministara, a kroz Brankovu ulicu propraćeni su lupanjem u šerpe građana koji su izašli na prozore i balkone.

Procene o broju učesnika protesta su oprečne, javlja agencija Beta. Nezvanično - policija tvrdi da se okupilo oko 10.000, a iz ova dva sindikata su reagovali na izveštavanje RTS, koji je javio da je došlo samo dve hiljade ljudi, utvrdivši da je na skupu bilo 80.000.

Inače, protest je počeo nešto iza podneva, intoniranjem himne Srbije ispred zgrade Vlade. Organizatori sindikata su, odmah na početku, pozvali demonstrante da ne nasedaju na provokacije i da ne prave incidente, da se odmaknu od njih i snime ih telefonima.

Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije se obratio okupljenima i rekao da su prošla vremena kada su suprotstavljali policiju narodu, i da su danas narod, vojska i politika zajedno, javila je Beta.

"Dr Nebojša Stefanović je naložio da se angažuju svi zaposleni u MUP-u danas... Toliko o tome koliku podršku on ima u Ministartstvu... Ako je demokratija, i ako nas ima šaka jada, pusti depešu da može svako da prisustvuje protestu", rekao je Mijailović.

On je podsetio da je ovo danas peti protest, a da se ulazi u šesti mesec kako "gospoda iz ove zgrade (Vlade) ne žele da razgovaraju o unapređenju bezbednosnog sektora u Srbiji".

Bezbednost nam se urušava, u MUP-u rade ljudi koji nemaju kvalifikacije za to, koji imaju debele dosijee, naveo je.

Novica Antić iz Vojnog sindikata rekao je da se tim skupom pokazuje da postoji "Srbija u kojoj su "oni", koja je, doduše, mlađa, i Srbija koja smo mi".

Da li pojedini zaslužuju da budu vrhovni komandanti vojske - koji se nisu udostojili da razgovaraju s vojskom dve godine, pitao je Antić.

Samo prošle godinu VS je napustilo više od 1.600 ljudi, u vremenu kad je Srbija bezbednosno ugrožena, u trenutku kad je angažovano više od 60 odsto kapaciteta Vojske Srbije na granicama, zajedno sa kolegama iz policije, rekao je.

"Jedno zapamtite - srpski vojnik i srpski policajac nikada neće izdati svoj narod", poručio je Antić.

On je rekao da je kao mlad narednik takvo naređenje dobio 5. oktobra, ali da je sa svojim kolegama odlučio da to ne urade. Pozvao je da to učine svi komandanti i danas. Pozvao je i generale da svoje penzionisane kolege podrže, kao što je general heroj Sreto Malinović.

"Da bi sprečili da dođu na ovaj skup, većini jedinica je naređeno da učestvuju u akciji "Očistimo, Srbiju"... Oni danas u uniformama, sa metlama u rukama, čiste Srbiju... Nema problema, očistićemo, samo spremite mnogo kontejnera, jer u Srbiji ima puno đubreta", naveo je Antić.

"Protest protiv diktature" ispred zgrade Vlade Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)
"Protest protiv diktature" ispred zgrade Vlade Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Obratio se i ministru odbrane. Zahtevamo da kažete ko je izdao naređenje nekim našim kolegama da popunjavaju izjave da se odriču glasova, poručio mu je Antić i ustvrdio da su mnogi 2. aprila poslati na terene, pa nisu ni bili u prilici da glasaju.

On je pitao da li Vučić zna šta predstavljaju sindikati u zemlji njegovog prijatelja Šredera, i koliko se njihovo mišljenje uzima u obzir.

Pozvao je kolege vojnike da se priključe protestima.

Više hiljada u koloni, građani ih pozdravljaju

Ispred Vlade Srbije okupilo se više hiljada ljudi. Kolona je, nakon govora, krenula od Vlade ka Novom Beogradu i zgradi starog SIV-a, Ministarstvu unutrašnjih poslova, javio je N1.

Među okupljenima je bio i lider Pokreta Dveri i predsednički kandidat Boško Obradović.

Na putu od Vlade ka Ministarstvu unutrašnjih poslova, prošli su pored zgrade Predsedništva Srbije, gde su oštro negodovali.

Kolona je zauzela obe trake Brankovog mosta, tako da je on bio "blokiran" za saobraćaj. Jednom trakom su se kretali građani učesnici "Protesta protiv diktature", a drugom članovi dva sindikata.

Usput su ih građani pozdravljali.

Na ulicama nije bilo policajaca u uniformama pored ulica kojima su prolazili.

Protesti širom Srbije

Protestovalo i u drugim mestima u Srbiji. Građani su se okupili i šetali ulicama Niša, Kraljeva, Čačka, Kruševca i Subotice.

XS
SM
MD
LG