Linkovi

Proruski separatisti ubili 14 ukrajinskih vojnika


Ukrajinski vojnici blokirali su saobraćaj u blizini mesta gde su proruski pobunjenici ubili 13 ukrajinskih vojnika.
Ukrajinski vojnici blokirali su saobraćaj u blizini mesta gde su proruski pobunjenici ubili 13 ukrajinskih vojnika.

13 ukrajinskih vojnika ubijeno je kada su proruski separatist napali vojni punkt u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck, dok je još jedan protekle noći ubijen u susednom regionu Lugansk.

13 ukrajinskih vojnika ubijeno je kada su proruski separatist napali vojni punkt u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck, saopštio je vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandr Turčinov. On je izjavio da je 13 vojnika koji su poginuli u noćašnjem napadu blizu grada Volnovaka “dalo život za Ukrajinu.”

Turčinov je saopštio da su separatisti napali punkt iz minobacača I drugog teškog automatskog oružja. Ukrajinsko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je u napadu poginulo osam vojnika a 17 je ranjeno. Još jedan ukrajinski vojnik je protekle noći ubijen u susednom regionu Lugansk.

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera, Arsenij Jacenjuk, u četvrtak je pozvao Savet bezbednosti UN da sazove sednicu na kojoj bi se razmotrilo najnovije nasilje, optuživši Rusiju da pokušava da zaoštri konflikt I poremeti održavanje ukrajinskih predsedničkih izbora zakazanih za nedelju.

Rusija je optužila Kijev da pojačava vojne operacije na istoku Ukrajine I da nije primenila mere kako bi se okončala kriza.

U medjuvremenu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 20 vozova i 15 aviona punih vojnika povučeno iz pograničnih predela sa Ukrajinom.

U četvrtak je šef NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da odredjene aktivnosti ruske vojske blizu ukrajinske granice “nagoveštavaju da je deo vojske spreman da se povuče.”

Zapadne zemlje protestovale su zbog ruskog rasporedjivanja desetina hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, izražavajući zabrinutost da se Rusija možda priprema za invaziju posle martovske aneksije Krima.

Ruski zvaničnici su u više navrata proteklih nedelja najavljivali da će se vojnici povući sa granice. Rasmusen je danas preko Tvitera izjavio da se nada da je kretanje ruskih vojnika “početak potpunog i stvarnog povlačenja”, ali je takodje upozorio da je veći broj ruskih vojnika i dalje u blizini granice.
XS
SM
MD
LG