Linkovi

Pronađena vakcina protiv ebole?


Devetogodišnji Mozes Duo iz LIberije dobija potvrdu da je izlečen od ebole
Devetogodišnji Mozes Duo iz LIberije dobija potvrdu da je izlečen od ebole

Svetska zdravstvena organizacija objavila da je vakcina do sada bila 100 odsto efikasna prilikom kliničkih testova u Gvineji, dok je ministar spoljnih poslova Norveške, jedne od nekoliko zemalja koje učestvuju u tim testovima, poručio da bi nova vakcina mogla da bude "srebrni metak za ebolu".

Ako je verovati istraživačima, ebola bi uskoro mogla da bude stvar prošlosti.

Stručnjaci su saopštili da se eksperimantalana vakcina pokazala kao "izuzetno efikasna" u sprečavanju smrtonosne bolesti, koja je u zapadnoj Africi tokom prošle godine usmrtila više od 11 hiljada ljudi, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je vakcina do sada bila 100 odsto efikasna prilikom kliničkih testova u Gvineji, dok je ministar spoljnih poslova Norveške, jedne od nekoliko zemalja koje učestvuju u tim testovima, poručio da bi nova vakcvina mogla da bude "srebrni metak za ebolu".

Ebola je jedan od nekoliko izuzetno opasnih virusa poznatih po tome da izazivaju hemoragičnu groznicu, tako da postoji nada da bi ova nova vakcina mogla da predstavlja prodor i u borbi protiv ostalih sličnih bolesti.

Testiranje vakcine poznate kao VSV-EBOV počelo je u martu na više od 4.000 osoba, koje su došle u blizak kontakt sa virusom ebole. Inicijalni rezultati bili su toliko obećavajući da su nasumične probe ove nedelje obustavljene , kako bi svi oni koji spadaju u rizičnu grupu mogli da prime vakcinu odmah, saopštila je SZO.

XS
SM
MD
LG