Linkovi

Pronađena prva tela žrtava aviona "Er Azije"


Član posade indonežanskog teretnog aviona C-130 kroz prozor posmatra oblast u Javanskom moru, tragajući za nestalim avionom "Er Azije"
Član posade indonežanskog teretnog aviona C-130 kroz prozor posmatra oblast u Javanskom moru, tragajući za nestalim avionom "Er Azije"

Lokalna televizija prikazala snimke spasilačkih helikoptera kako izvlače tela iz Javanskog mora, a indonežanske službe saopštile da su primetile "senku" ispod površine vode, za koju se veruje da bi mogla da bude olupina aviona...

Indonežanske vlasti pronašle su nekoliko tela u moru u blizini delova putničkog aviona kompanije „Er Azija“, koji se srušio za vreme oluje u nedelju. Indonežanska nacionalna agencija za pretragu i spasavanje saopštila je da su tri tela pronađena ubrzo pošto su uočeni ostaci aviona. Prema ranijim izveštajima, pominjalo se da je pronađeno čak 40 tela žrtava.

Lokalna televizija prikazala je snimke spasilačkih helikoptera kako izvlače tela iz Javanskog mora, oko 160 kilometara južno od ostrva Borneo, gde je u toku velika multinacionalna potraga.

Tela su pronađena ubrzo pošto su otkriveni neki delovi aviona, između ostalog i pojas za spasavanje, prtljag i jedna vrata.

Niko od putnika i članova posade nije pronađen živ.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izrazio je saučešće bližnjima osoba koje su se nalazili u avionu. ((:36))

"Želim da uputim svoje duboko saučešće porodicama putnika i članova posade. Saosećam sa njihovim bolom i molim se za njihovu hrabrost i snagu, da bi mogli da se suoče sa ovom tragedijom".

Vidodo je izjavio da je za njega sada prioritet da se ostaci žrtava što pre pronađu, opisujući akciju koja je u toku kao "ogromnu".

Izvršni direktor „Er Azije“ Toni Fernandes kaže da je njegova kompanija fokusirana na potragu.

"Mislimo da na osnovu saveta indonezijske nacionalne agencije za hitne intervencije, sa kojima se u potpunosti slažem, najpre treba da obavimo evakuaciju. Ukoliko tamo bude mnogo članova porodice, situacija će se zakomplikovati za spasilačke ekipe, tako da je sada ključno da se svi vrate u Surabaju".

Fernandes je takođe izrazio uverenje da će vlasti uspeti da lociraju avion.

Indonežanske službe su primetile "senku" ispod površine vode, za koju se veruje da bi moglo da bude olupina aviona.

Napori da se pronađu avion i žrtve od danas će biti pojačai zahvaljujući dolasku ratnog broda američke mornarice USS Samson, koji je opremljen sonarom i može da obavlja podvodnu pretragu.

Među putnicima su se nalazili 149 Indonežana, tri Južnokoreanca i po jedan državljanin Britanije, Malezije i Singapura. Posadu su činili šest Indonežana i kopilot i Francuske.

Avion tipa Erbas A320-200 nestao je sa radara u nedelju, na pola puta između indonežanskog grada Surabaje i konačne destinacije Singapura. Let je u ime „Er Azije“ obavljala indonežanska niskotarifna kompanija, koja nikad ranije nije imala nijedan bezbednosni incident.

XS
SM
MD
LG