Linkovi

Program u biblioteci razvija kreativnost kod dece


Deca u programu "STEAMtivity"
Deca u programu "STEAMtivity"

Djeca iz predgrađa Vašingtona Aleksandrije učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i kompanije Dizni...

Američki učenici podstiču se da uče nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, skraćeno STEM. U narednom prilogu, uz to ćemo dodati i umjetnost, tako da skraćenica STEM postaje STEAM. Jedna biblioteka u predgrađu Vašingtonu pokrenula je program pod nazivom “STEAMtivity”, koji podstiče djecu da budu kreativna i razvijaju kritičko razmišljanje.

U ovoj prostoriji, djeca uzrasta od 8 do 12 godina grade strukture od slamčica, uz pomoć seta pod nazivom “Strawbees”.

Učenik drugog razreda Elajdža Kim objašnjava:

“Jednostavno sam počeo da povezujem slamčice”.

Djeca dobijaju materijal, ali ne i uputstva.

Majkl Gajzinger, koji pohađa četvrti razred kaže:

“Sviđa mi se, zato što je kreativno. Nema uputstva i možete da pravite sve na svoj način”.

Djeca učestvuju u programu pod nazivom “STEAMtivity”, koji nudi biblioteka u Aleksandriji, blizu Vašingtona. Dajana Prajs je menadžer za programe za mlade.

“STEAMtivitiy” je program koji kombinuje STEAM odnosno nauku, tehnologiju, inženjerstvo,umjetnost i matematiku, sa kreativnošću.Obuhvata različite tehnologije, poput lego robota, kao i neke nisko-tehnološke umjetničke programe, kao što je ‘napravite svoj lični muzički instrument’”.

Program je dijelom finansiran zahvaljujući donaciji Američkog udruženja biblioteka i Diznija.

“Većina naših progama je otvorena, što znači da djeca mogu da kreiraju sve što žele, na koji god način žele. Zato što u stvari nema načina na koji možete da doživite neuspjeh što će, kako se nadamo, pomoći djeci da budu samouvjerenija i pozitivnija u pogledu nauke, tehnlogije, inženjerstva, umjestnosti i matematike”, dodaje Prajs.

Program “The STEAMtivity” spovodi se i u okviru napora biblioteke da pomogne siromašnim porodicama i imigrantima u zajednici. Mohamed Kalif, imigrant iz Somalije, doveo je dvije ćerke.

“Jedva su čekale da danas dođu. Program im otvara oči i podstiče da budu kreativne i da rade stvari koje obično ne rade kod kuće ili na igralištu”.

Majka Majkla Gajzingera, Ivet se slaže:

“Moja djeca ne idu u školu i obrazuju se kod kuće, zbog čega stvarno vole da dolaze ovdje i da uče o stvarima koje nemamo kod kuće. Mogu da upotrijebe svoju kreativnost i maštu i rade različite stvari”.

Dajana Prajs vjeruje da će program, koji omogućava nezavistan, ali i timski rad, pomoći djeci da steknu vještine koje će im biti korisne svugdje.

XS
SM
MD
LG