Linkovi

Pripadnici MUP-a, VS, vatrogasci i GSSS u akciji na terenu


Arhiva (AP Photo/Susan Walsh)
Arhiva (AP Photo/Susan Walsh)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su do sada iz smetova evakuisali 145 građana i spasili šest osoba ukazujći neophodnu pomoć stanovništvu u svim opštinama u Srbiji u kojima je usled niskih temperatura i visokog snežnog prekrivača otežan život građana, saopšteno je iz MUP.

U uspešnoj akciji četvoročlana ekipa Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Leskovca šest sati je spasavala bolesnu ženu noseći je kroz planinske smetove i do metar i po visine u predejanskom kraju.

U akciji u kojoj su učestvovali spasioci Gorske službe spasavanja Srbije (GSSS) spasena je starica iz sela Rdova nadomak Vladičinog Hana. Spasioci GSSS-a su pošto su se probili do lica mesta utoplili unesrećenu ćebadima i astro folijom, nakon čega su je bezbedno transportovali terenskim nosilima do puta gde je čekala ekipa Hitne pomoći , saopšteno je iz Gorske službe.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice dostavili su danas neophodnu hranu, vodu i lekove meštanima Bele stene, na rečenoj adi na Dunavu kod Pančeva, do kojih usled niskih temperatura i leda na Dunavu nije moguće doći plovnim putem.

Trinaestorici stanovnika tog naselja, među kojima su dva bolesnika sa hroničnim bolestima, dostavljene su zalihe za narednih nekoliko dana, a dostava je obavljena helikopterom, imajući u vidu da ne postoji drugi način dolaska do ovih ljudi.

Iz sela Šošanica kod Kraljeva, pripadnici Sektora za vanredne situacije, juče su kroz snežne smetove i sedam kilometara neprohodnog puta evakuisali meštanina, koji je odmah prebačen u zdravstveni centar "Studenica", gde je operisan.

Pripadnici Vojske Srbije i danas pomažu stanovništvu u krajevima pogođenim snežnim padavinama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na zahtev Štaba za vanredne situacije, u opštinu Sjenica upućene su dve cisterne za vodu radi vodosnabdevanja stanovništva. Cisterne za vodu iz Druge i Treće brigade Kopnene vojske su angažovane za potrebe stanovništva u selu Krajište.

Pored snabdevanja stanovništva vodom, inžinjerijske jedinice Kopnene vojske i dalje su angažovane na čišćenju puteva u Kopnenoj zoni bezbednosti i delu državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je danas svim pripadnicima Ministarstva koji su u prethodnih nekoliko dana naporno i neumorno radili da sačuvaju živote građana i omoguće da u Srbiji u uslovima niskih temperatura i obilnih snežnih padavina, sve normalno funkcioniše.
Posle pet ledenih i snežnih dana, sneg je u Srbiji prestao da pada, a prema najavama stiže i otopljenje i temperature će preći iznad nule. Nedeljko Todorović, meteorolog najavljuje da se u Srbiji prema prognozama neće do kraja zime ponoviti ovako hladno vreme.

"Ledene epizode mogle bi da se ponovo i u martu, ali u blažem obliku, kada nas sredinom meseca očekuje oproštajni sneg ," tvrdi Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

XS
SM
MD
LG