Linkovi

Nada i skepsa prate primirje u Gazi


Palestinka ispred vojnog vozila, koje su iza sebe ostavile izraelske vojne snage, Kan Junis, Pojas Gaze 5. avgust 2014.
Palestinka ispred vojnog vozila, koje su iza sebe ostavile izraelske vojne snage, Kan Junis, Pojas Gaze 5. avgust 2014.

Trodnevni prekid vatre izmedju Izraela i Hamasa stupio je na snagu rano jutros u Pojasu Gaze, dok su pojačani napori da se pregovorima postigne dugoročni kraj konflikta.

Neposredno pred početak primirja u 8 sati ujutru po lokalnom vremenu, Izrael je objavio da će da povuče preostale vojnike iz priobalne enklave.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Piter Lerner preneo je novinarima da su vojnici na defanzivnim položajima izvan Gaze, pošto su uništili poslednji od 32 tunela koje, kako tvrdi Izrael, Hamas koristi za prekogranične napade. On je dodao da vojska nije sigurna da ne postoji još tunela, zbog čega je trenutno pozicionirana na defanzivnoj liniji, u slučaju novih aktivnosti Hamasa.

Povlačenje izraelske vojske bilo je ključni zahtev Hamasa. Očekuje se da će njegovi delegati u narednih nekoliko dana otputovati u Kairo da bi pregovarali o produžetku prekida vatre sa egipatskim i izraelskim vlastima.

To je poslednji u niz pokušaja da se okonča nasilje koje traje već četiri nedelje I u kojem je ubijeno više od 1,800 Palestinaca, mahom civila, kao I 64 izraelska vojnika i troje izraelskih civila.

Izraelci i Palestinci izražavaju nadu ali I skeptičnost u pogledu primirja. Nekoliko pokušaja prekida vatre je propalo, izmedju ostalog – prošlog petka, kada je primirje koje je trebalo da traje tri dana okončano posle samo dva sata.

Granatiranje je razorilo infrastrukturu Gaze, a sa zemljom su sravljene stambene zgrade, škole kao i poslovni prostori.

XS
SM
MD
LG