Linkovi

Još jedan "super utorak"


Biračko mesto u Dirfild Biču u Floridi.
Biračko mesto u Dirfild Biču u Floridi.

U toku su primarni predsednički izbori u pet američkih država, dok se vodeći pretendenti dve stranke Hilari Klinton i Donald Tramp približavaju nominacijama, a njihovi protivnici pokušavaju da osujete taj napredak.

Ključni republikanski primarni izbori se održavaju na Floridi i u Ohaju, gde po prvi put tokom ove predsedničke kampanje pobednik osvaja sve delegate za konvenciju u julu.

U tri druge države Ilinoju, Mizuriju i Severnoj Karolini delegati će biti dodeljivani prema broju osvojenih glasova. Političke ankete ukazuju da Tramp, koji se nikad nije bavio politikom, vodi u četiri države u kojima se danas glasa, ali je u tesnoj trci sa guvernerom Ohaja Džonom Kejsikom u njegovoj matičnoj državi. Brojni američki politički analitičari navode da će Tramp, ako pobedi u svih pet država, verovatno biti kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Na demokratskoj strani, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, koja ima značajno vodjstvo po broju delegata u odnosu na svog rivala, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, takmiči se sa njim u istih pet država u kojima glasaju i republikanci, medjutim demokratski delegati biće dodeljeni proporcionalno osvojenim glasovima, a ne po principu da pobednik odnosi sve.

Klinton se osvrnula na eventualno sučeljavanje sa Trampom na izborima u novembru rekavši da će se suprostaviti "zaista opasnom putu, koji je Tramp izneo za Ameriku".

Ankete pred izbore ne ukazuju da bi Senator Ted Kruz mogao da pobedi u bilo kojoj od ovih država, dok bi senator sa Floride Marko Rubio mogao da bude primoran da napusti trku, ukoliko ne pobedi u svojoj rodnoj državi.

XS
SM
MD
LG