Linkovi

Pretres u Kongresu: Rusija želi da podrije zapadnu demokratiju


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Američki analitičari i bivši predsednik Estonije su izjavili juče na kongresnom panelu da ruski predsednik Vladimir Putin ulaže sva moguća nastojanja da potkopa demokratiju u Sjedinjenim Državama i Evropi i oslabi njihov vojni savez kako bi osigurao veći uticaj Rusije u svetu.

Demokratska stranka veruje da je Putin pokušao da utiče na rezultate predsedničkih izbora 2016., što je procena do koje je došla i američka obaveštajna zajednica.

“Te akcije su bile napad na našu zemlju i ako ne odgovorimo efikasno, Putin će postati još veća pretnja Sjedinjenim Državama i našim saveznicima”, saopštio je demokratski kongresmen iz Njujorka Eliot Engel.

Tokom izborne kampanje predsednik Donald Tramp je rekao da želi da popravi odnose Sjedinjenih Država sa Rusijom. Medjutim, njegovi republikanci nisu pokazali isti entuzijazam za to.

“Rusi nisu naši prijatelji. Oni su izvršili invaziju na Krim”, naveo je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Na jučerašnjem pretresu, jedan analitičar je rekao članovima Odbora Predstavničkog doma da Moskva koristi masovnu propagandu da potkopa zapadnu demokratiju i vojni savez Sjedinjenih Država i Evropske unije.

“Jedna od stvari koje smo primetili je da je Rusija testirala svoje brojne propagandne tehnike koje je sada koristila na Zapadu – u zapadnim demokratijama. Moskva je testirala te koncepte i tehnike u centralnoj Evropi u državama na liniji fronta. Ovo čemu smo sada svedoci je novo. Jedna od stvari koju bi hteo da naglasim kongresnom odboru je hitnost i brzina kojom se ove tehnike razvijaju”, rekao je Piter Doran iz Sentra za analizu evropske politike.

Analitičari navode da širenje lažnih vesti, na primer, ima za cilj podsticanje političkih konflikata koji skreću pažnju sa Rusije. Bivši predsednik Estonije, Tomas Hendrik Ilves je rekao zakonodavcima da se Rusija trenutno meša u izborne kampanje u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji pa i u Sjedinjenim Državama.

“Holandjani su odlučili da se vrate na papirne glasačke listiće jer se boje šta bi moglo da se desi.”

I u pravu su što su oprezni kaže za Glas Amerike Piter Eltsov, sa Nacionalnog odbrambenog univerziteta.

“Zbog toga što Rusija zbilja nastoji da podeli Evropsku uniju i NATO i podrži političare koji bi potencijalno ukinuli sankcije Rusiji.”

Eltsov ističe da Rusija pomaže da se finansiraju neki političari u Evropi, na primer predsednička kandidatkinja francuskog desničarskog krila Marin Le Pen.

“Ona je veliki pristalica Putina. I čak želi da prizna aneksiju Krima”.

Elstov kaže da Rusija podržava levo krilo kao i desničarske političare u Evropskoj uniji u nastojanju da dovede do podela. Stručnjaci su apelovali na Sjedinjene Države i njihove evropske saveznike da ulože više koordinisana nastojanja da to spreče.

XS
SM
MD
LG