Linkovi

Na pomolu trgovinski rat EU i Kine?


Peking je posle podizanja evropskih carina na svoje solarne panele objavio da istražuje subvencije Evropske unije za vina
Peking je posle podizanja evropskih carina na svoje solarne panele objavio da istražuje subvencije Evropske unije za vina

Evropski proizvođači solarnih panela optužuju kineske kolege da prodaju ispod cene i teraju konkurenciju iz posla

Evropska komisija uvela je znatno veću carinu na solarne panele proizvedene u Kini, što stvara bojazan od potencijalno skupog trgovinskog rata između Evrope i Kine. Evropski proizvođači tvrde da tvorci kineskih solarnih panela prodaju svoj proizvod ispod cene. Međutim, neke zemlje Evropske unije se pribojavaju da će Kina uvesti uzvratne mere.

Nove procene pokazuju da na kineske solarne panele otpada oko 80 odsto svetskog tržišta. Ali evropski proizvođači kažu da kineski proizvođači ne igraju pošteno – jer prodaju svoj proizvod ispod cene i teraju konkurenciju iz posla.

Loran Kitr, predsednik belgijske kompanije „ISSOL“, koja pravi solarne panele, kaže da je nepoštena trgovina dovela do masovnog otpuštanja u njegovoj firmi.

„Danas imamo 55 ljudi ali, ako bismo vratili poštena pravila, mislim da bismo mogli ponovo da povećamo broj zaposlenih na 200. Jasno je da su potrebna bolja pravila da bi svi, Kina i Evropa, mogli poštenije da rade“.

Evropska unija je saopštila da preduzima mere za uvođenje mnogo većih carina na kineske solarne panele. Ali suočen sa otporom nekih članica, komesar Evropske unije za trgovinu Karel de Guht ponudio je etapno povećanje carina.

„Od 6. juna, uvodi se carina od 11,8 odsto na sve solarne panele uvezene iz Kine. Dva meseca kasnije, znači od 6. avgusta, prosečna carina će iznositi 47,6 odsto. Sveukupno, carina će se u toj fazi kretati od 37,2 do 67,9 odsto“.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Pekinga, koji je saopštio da istražuje subvencije Evropske unije za evropska vina.

Evropska unija je jedan od najvećih trgovinskih partnera Kine. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei kaže da se nada da će Evropska unija preispitati nove mere.

„Nadamo se da će se Evropska unija naći sa Kinom na nekoj zajedničkoj platformi i da neće preduzimati ikakve mere u pravcu protekcionizma. Inače, Evropska unija će samo naneti štetu drugima, a neće imati korist“.

Kina je prošle godine uvezla više od 400 miliona litara vina, od čega je – prema carinskim podacima – više od dve trećine iz Evrope. Neke evropske države se pribojavaju da bi veće kineske carine na evropska vina mogle da pogode druge industrijske sektore – u vreme kada je Evropi očajnički potreban rast.
XS
SM
MD
LG