Linkovi

Mediji na Balkanu manje slobodni


Logo organizacije "Reporteri bez granica"
Logo organizacije "Reporteri bez granica"

Evropska unija nastavlja da gubi svoje mesto u svetu po slobodi štampe, a značajan pad zabeležen je na Balkanu, uključujući i Srbiju, pokazuje najnoviji izveštaj međunarodne organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica.

Organizacija je u ovogodišnjem izveštaju objavila da je Srbija na 85. mestu zemalja po stepenu slobode medija. Srbija je sedam mesta ispred Kosova - koje zauzima 92. mesto, ali iza Hrvatske na 62, Bosne i Hercegovine na 47. i Slovenije na 46. mestu. Crna Gora je na 104. mestu. Crna Gora je 27 mesta niže nego u prethodnom izveštaju, Makedonija, 34, Kosovo 17, a Srbija je pogoršala svoj plasman za 23 mesta.

"Iako su zakonodavne reforme neophodne za ulazak u Evropsku uniju usvojene u većini balkanskih zemalja, njihovo sprovođenje je u začetku, da ne kažemo nepostojeće", ocenjuje se u izveštaju Reportera bez granica. "Sve veći broj novinara miri se sa autocenzurom ili novinarstvom po porudžbini koje se više isplati, ali postepeno uništava kredibilitet profesije", ukazuje se u izveštaju.

Na popisu 178 zemalja prvih šest mesta zauzimaju Finska, Švedska, Norveška, Island, Švajcarska i Holandija. Od ostalih zemalja, SAD su na 20. mestu, a Rusija na 140, iza Turske i Etiopije. Na samom dnu su Iran, Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja.

XS
SM
MD
LG