Linkovi

Obamina poseta Brazilu u senci Libije


Barak Obama i Dilma Rusef tokom današnjeg ručka u Braziliji
Barak Obama i Dilma Rusef tokom današnjeg ručka u Braziliji

Američki predsednik Barak Obama sastao se sa brazilskom koleginicom Dilmom Rusef u prestonici te zemlje. Tom prilikom dvoje lidera razgovarali su o nekoliko regionalnih i svetskih pitanja, uključujući i situaciju u Libiji.

Obama je rano jutros stigao u Braziliju, prvu stanicu svoje posete Latinskoj Americi tokom koje će u cilju jačanja ekonomskih veza obići još i Čile i El Salvador.

Put se međutim poklopio sa počekom međunarodne vojne akcije čiji je cilj da se zaustavi napad libijskog lidera Moamera Gadafija na anti-vladine pobunjenike.

Obama je obavestio predsednicu Rusef o naporima saveznika da sprovedu zabranu letenja u vazdušnom prostoru iznad Libije.

Američki predsednik je poručio da i on i novoizabrana predsednica Brazila veruju da je ova poseta "istorijska prilika" da njihove dve zemlje krenu putem veće saradnje. Bela kuća je saopštila da su dvoje lidera pozdravili niz sporazuma postignutih tokom dana, među kojima su i oni koji se tiču trgovinske i ekonomske saradnje i avio-transporta.

Predsednica Rusef dočekala je predsednika Obamu, prvu damu Mišel i njihove dve ćerke u predsedničkoj palati u Braziliji, posle čega su dvoje lidera imali privatan sastanak.

XS
SM
MD
LG