Linkovi

Preminuo "peti Bitls" - ser Džordž Martin


Ser Džordž Martin diriguje orkestrom Hollywood Bowl koji izvodi muziku Bitlsa.
Ser Džordž Martin diriguje orkestrom Hollywood Bowl koji izvodi muziku Bitlsa.

Muzički producent ser Džordž Martin, poznat i pod nadimkom "peti Bitls", preminuo je u 91. godini, objavio je na Tviteru bivši bubnjar Bitlsa, Ringo Star.

Martin, muzičar sa klasičnim obrazovanjem, potpisao je ugovor sa četvoricom mladih Bitlsa 1962. Smatra se da je odigrao ključnu ulogu u njihovom uspehu, pomažući im u muzičkom aranžmanu I produkciji nekih od najvećih hitova, počevši sa jednim od prvih – pesmom iz 1962. “Love Me Do”.

Posle raspada Bitlsa 1970, Martin je nastavio svoj rad sa drugim muzičarima, medju kojima su Elton Džon, Bob Dilan i Sting. Britanska kraljica dodelila mu je titulu viteza 1996.

U Ginisovoj knjizi rekorda, Martin se vodi kao najuspešniji muzički producent svih vremena, sa više od 50 hitova sa prvog mesta top lista samo u Britaniji i SAD.

Ser Džordž Martin nastavio je rad na projektima povezanim sa Bitlsima. Objavio je dva solo albuma Pola Makartnija a 2006. radio je na predstavi trupe Cirque de Soleil zasnovane na muzici Bitlsa, nazvanoj “Love”, koja je osvojila dva Gremija za saundtrek.

XS
SM
MD
LG