Linkovi

Prekinuta sednica Predsedništva, BiH u krizi


Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović govori na konferenciji za novinare, 23. februar 2017
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović govori na konferenciji za novinare, 23. februar 2017

Članovi Predsedništva BiH nisu u četvrtak uspeli da završe sednicu Predsedništva na kojoj je trebalo da bude reči o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Sednica je prekinuta, a Bosna i Hercegovina je, čini se, zapala u duboku krizu.

Vanredna sednica Predsedništva BiH, na kojoj je trebalo da se raspravlja o reviziji presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, prekinuta je, a kako je na posebnoj konferenciji za novinare izjavio predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, član Predesedništva iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjasni da li će BiH podneti zahtev za reviziju presude, nakon čega je napustio sednicu. Pokretanje revizije tužbe protiv Srbije nema legitimitet, jer ne može jedan čovek odlučivati o tome, rekao je Ivanić:

"Mene sama tužba apsolutno ne zanima, jer sam uveren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije bila legitimna. Mene zanimaju načini odlučivanja unutar BiH, paralelizmi, vaninstitucionalno delovanje i to je stvar o kojoj sam hteo i na Predsedništvu da razgovaramo."

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je na, takođe posebnoj konferenciji za novinare, rekao da je napustio sednicu zato što je predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić odbio da definiše tačku o mandatu Sakiba Softića u Međunarodnom sudu pravde i ocenio da Softić ima legitimitet da zastupa BiH pred tim sudom:

"Krizu u odnosima zemalja i naroda su izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, počinili zločine koji su kulminirali genocidom, oni koji su zatim genocid negirali, koji rehabilituju ratne zločince, nazivaju po njima studentske domove, dodeljuju im odlikovanja."

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović je rekao da žali što je odluka o pokretanju revizije presude protiv Srbije za genocid, doneta bez konsenzusa svih strana u BiH, a posebno jer to nije u skladu sa onim kako se Predsedništvo BiH opredelilo da će delovati.

Po njegovim rečima jednostrano delovanje i odlučivanje ne vodi stabilnosti i pomirenju. Ovakva odluka unela je nepotreban nemir i vidno narušila odnose unutar BiH, ukazao je Čović.

XS
SM
MD
LG