Linkovi

Predsednik Ivanov dao Zaevu mandat za sastav nove vlade Makedonije


Makedonski predsednik Đorđe Ivanov uručio je u sredu u podne mandat za formiranje nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i parlamentarne većine Zoranu Zaevu. Zaevu sa današnjim danom počinje da teče ustavni rok od 20 dana da Sobranju podnese na usvajanje program svoje vlade i predloži njen sastav.

Čvrst stav da ne želi da dodeli mandat Zaevu da makedonski predsednik, inače, ublažio je nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, 1. maja u Skoplju.

Pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodelivanje mandata lideru parlamentarne većine, prenose mediji.

Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije.

"U ime formirane parlamentarne većine garantujemo zaštitu unitarnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti, zaštitu ustavnog poretka i državnih interesa i unapredjenje života svih građana bez obzira na versku, etničku i jezičku pripadnost", rekao je Zaev.

Buduća vlada izjavom Ivanovu garantuje da će poštovati osnove demokratskih principa i vladavine prava, ne dovodeći Makedoniju u stanje potčinjenosti, rekao je mandatar.

Prema Ustavu Makedonije, predsednik republike je imao rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je novoizabrani predsednik Sobranja, Talat Džaferi iz albanske partije DUI, 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat tražeći od kandidata za mandatara u nekoliko navrata garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije.

Zaev, ćetrdesettrogodišnji mandatar, uveren je da će kao premijer Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspešno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija.

„Svima dosta krize u Makedoniji“

Nešto ranije, Zoran Zaev dao je intervju beogradskoj redakciji regionalne televizije N1 u kom je rekao da je svima “preko glave” političke krize u Makedoniji.

“Nasilje koje se dogodilo u parlamentu velika je sramota za našu Makedoniju, pred celim svetom, pa i kod kuće. Verujem da je svima dosta ovoga. I naposletku, Makedonija mora ući u normalne demokratske procese, vratiti institucije, funkcionisati normalno, a naravno, podsticaj mi daje i odluka našeg političkog protivnika VMRO-DPMNE da konačno pređe u opoziciju”.

Na pitanje da konkretno odgovori šta su zahtevale albanske partije, Zaev je rekao da su zahtevi bili, u skladu sa Ustavom Makedonije, unapređenje upotrebe jezika manjih etničkih zajednica, uključujući albanski, ali i jezike drugih, manjih etničkih zajednica, kao i ulazak u EU i NATO, podrška i produženje mandata specijalnog javnog tužioca, ravnomeran regionalni razvoj.

„Saradnja Srbije i Makedonije na veoma niskom nivou“

Govoreći o odnosima Srbije i Makedonije, Zaev je za N1 rekao da je Srbija veliki prijatelj Makedonije, da su to bratski narodi i da političari to moraju imati u vidu jer su oni prolazni i zamenljivi.

Rekao je da će učiniti sve da se unapredi saradnja između dve zemlje jer je trenutno na veoma niskom nivou, a može biti za nekoliko stepeni viša. “Govorim o ekonomskom planu, o kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i svim drugim mogućim aspektima. Mi smo zaista bliski, bratski narodi, i mi to zaslužujemo, u interesu građana, kako Makedonije tako i Srbije”.

Na pitanje da li “pruženu ruku” Beogradu predstavlja njegova nedavna izjava da u Srbiji postoji nacionalističko rukovodstvo Aleksandra Vučića koji je deklarisao sebe kao lidera u regionu, a da su se njegove nacionalističke pozicije pokazale kada se došlo do toga da je ugrožena njegova politička karijera, Zaev podseća na priče o “makedonskom scenariu”.

“Vidite, Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom "makedonskom scenariju". Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš sused govori o Makedoniji. Makedonija se borila da dobije regularne izbore, da formira parlamentarnu većinu i zaslužila je da, kao u svim demokratskim zemljama, kako u Makedoniji tako i Srbiji, sve protekne onako kako je u parlamentarnim demokratijama normalno. Ja sam s te strane već dao komentar, ali želim da potvrdim svoje pozitivne napore za unapređenje saradnje između Makedonije i Srbije, i s novim predsednikom Srbije, Vučićem”, rekao je Zaev za N1.

„Izjava Zaeva uticaće na odnose Srbije i Makedonije“

Ovakvu izjavu mandatara za sastav nove makedonske vlade, u Srbiji su dočekali osudom. Ministar inostranih poslova i lider Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, ocenio je u pisanom saopštenju da "Zoran Zaev svojim izjavama narušava odnose između Beograda i Skoplja. Uvrede koje upućuje srpskom rukovodstvu će svakako uticati na naše bilateralne odnose".

On je naveo da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja drugih država, da želi dobre odnose sa susedima, ali da su izjave Zaeva upravo u suprotnom tonu. "Srbija sigurno neće dozvoliti bilo kome, pa ni Zaevu, da je ponižava, a odnos prema vlastima u Skoplju će ubuduće biti reciprocan njihovom odnosu prema Srbiji“, poručio je šef srpske diplomatije.

A Dačićev kolega iz Vlade Srbije, ministar Aleksandar Vulin, rekao je da je neprijatno slušati ružne reči o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, dok su sa druge strane sve poruke Srbije umirujuće.

"Vučićev odnos prema Makedoniji kao premijera, i kao predsednika države će biti maksimalno dobrosusedski i sa željom da Makedonija bude stabilna, ali molimo sve makedonske političare i političare u okruženju da ne traže opravdanje za sopstvene probleme u Srbiji", kazao je Vulin.

On je dodao da Makedonija prolazi kroz teške probleme, a da Srbija dobronamerno govori istinu kako bi se stanje u toj zemlji popravilo.

XS
SM
MD
LG