Linkovi

Predsednica Južne Koreje razrešena dužnosti


Smenjena predsednica Južne Koreje Park Geun Hje
Smenjena predsednica Južne Koreje Park Geun Hje

Južnokorejski Ustavni sud u petak je doneo jednoglasnu odluku kojom je formalno razrešio dužnosti opozvanu predsednicu Park Geun Hje, optuženu za zloupotrebu položaja i kršenje ustava. To je prvi put u istoriji te zemlje da je šef države uklonjen sa funkcije.

Sudija Li Jung Mi pročitala je presudu uživo na nacionalnoj televiziji, navodeći da je "potezima predsednice Park kojima se krše Ustav i zakoni izneverno poverenje javnosti".

Sud je ocenio kao "ozbiljno kršenje Ustava" optužbe da je Park, u zaveri sa dugogodišnjom prijateljicom Čoi Sun Sil, vršila pritisak na korejske korporacije da doniraju više od 69 miliona dolara dvema sumnjivim fondacijama.

Protesti u Seulu
Protesti u Seulu

Park je više puta demantovala te optužbe. U protestima koji su posle izricanja presude izbili ispred zgrade suda ubijena su dva demonstranta.

Prema ustavu, vršilac dužnosti predsednika, premijer Hvang Kjo An mora da zakaže održavanje novih predsedničkih izbora u roku od dva meseca.

Hvang je poručio da mora da se održava "socijalni red da bi se sprečili dalji unutrašnji sukobi, te da se nezadovoljstvo javnosti i bojazan međunarodne zajednice moraju rešavati stabilnim upravljanjem državnim pitanjima."

Portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa premijerom Hvangom do isteka njegovog mandata na položaju vršioca dužnosti predsednika i da očekuju produktivan odnos sa novim predsednikom kojeg izabere južnokorejski narod".

XS
SM
MD
LG